Nieuws

Imec gaat samen met ARM 7 nanometer-chips uitvinden

Imec gaat in samenwerking met ARM een 7 nm-bakproces voor computerchips ontwikkelen. Het Leuvense bedrijf staat steevast aan de wieg van de modernste processortechnologie.

Imec zet samen met ARM zijn schouders onder de ontwikkeling van een 7 nanometer-bakproces voor computerchips. Dat weet Tweakers aan de hand van een persbericht. Het bakprocédé bepaalt in grote lijnen de minimale grote van de onderdelen van een computerchip. Hoe fijner het proces, hoe kleiner de transistors. Kleinere transistors werken dan weer inherent sneller dan grotere exemplaren, terwijl ze minder warmte afgeven. Het verkleinen van het bakproces is met andere woorden de hoeksteen van de ontwikkeling van steeds snellere computerchips.

Voorlopig is 14 nanometer de norm. Intel introduceerde het proces in 2014. De volgende stap, 10 nanometer, komt als alles volgens de planning verloopt volgend jaar. Imec kijkt nu naar de toekomst, en zal het daaropvolgende procedé proberen uit te dokteren.

Kwantum-uitdagingen

Het wordt steeds moeilijker om het bakproces te verkleinen. Natuurkunde en kwantummechanica begint intussen roet in het eten te gooien. Structuren op chips zijn vaak slechts enkele atomen dik, zodat er niet veel marge meer overblijft om te verkleinen. Denk aan effecten waarbij elektronen schakelingen in de chip negeren en gewoon verder springen, waardoor transistors niet meer van 0 naar 1 verzet kunnen worden, maar ook het maakproces zelf.

Chips worden gemaakt met de hulp van fotolithografie. Licht schijnt door een sjabloon op de wafer waarop chips gemaakt worden. Waar het licht komt, blijft een laag materiaal achter. De rest wordt weggespoeld. Zo wordt een chip laag na laag opgebouwd. De golflengte van zichtbaar licht is echter groter dan de enkele nanometers waarmee vandaag al gebakken wordt. Voor 7 nanometer zoeken chipmakers hun toevlucht tot extreem ultraviolet licht, opgewekt door een lichtbron ter grote van een tuinhuis. Dat licht moet door spiegels weerkaatst worden om van de bron via het sjabloon op de wafer te raken, maar die spiegels absorberen de fijne golflengte dan weer voor een groot deel.

[related_article id=”168338″]

Onder de paraplu van Imec

Licht en het gedrag van elektronen zijn slechts twee van de vele voorbeelden die aantonen dat een efficiënt 7 nm-proces opzetten een uitdaging is. Geen chipfabrikant gaat die uitdaging alleen aan. Het Leuvense Imec is traditioneel een partner bij de ontwikkeling van dergelijke nieuwe technologie. In 2009 zette Imec het Insite-programma op waarmee het onderzoek naar 7 nm van start ging. Insite heeft verschillende partners, zoals Intel, Nvidia, Qualcomm, Samsung, Globalfoundries, TSMC en sinds deze week ARM. Samen rekenen ze op Imec om de uitdagingen van het 7 nm-proces te bolwerken.

Dat ARM zich bij Insite aansluit is ergens verrassend. De fabrikant is immers niet in het bezit van eigen chipfabrieken. Daarvoor klopt het aan bij fabs zoals TSMC. Hetzelfde gaat op voor Nvidia, dat al langer partner is. Een bedrijf als ARM heeft er wel baat bij dat fabrieken zo snel mogelijk in staat zijn om 7 nm-designs te fabriceren. Iemand moet de chipdesigns immers omzetten in een fysieke processor.

Lage landen

Niet alleen Imec is instrumenteel in de ontwikkeling van de chips van morgen, ook in Nederland hebben ze de nodige kennis in huis. Imec onderzoekt hoe het chipbakken in zijn werk zal gaan, maar de enorme stereolithografiemachines die op zulke kleine schaal kunnen ‘tekenen’ met het extreme UV-licht, zijn afkomstig van ASML in Eindhoven. De lage landen drukken wat dat betreft een grotere stempel op de toestellen waarop je dit artikel waarschijnlijk leest, dan je misschien zou denken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business