Nieuws

Google schrapt eigen VR-bril, werkt aan ‘mixed reality’ headset

Google zou werken aan een eigen headset die de krachten van augmented en virtual reality bundelt. De ambities van het bedrijf reiken daarmee veel verder dan het nieuwe Daydream-platform.

Volgens bronnen die spraken met Engadget werkt Google – of beter gezegd een afdeling binnen moederbedrijf Alphabet – aan een eigen headset die features van augmented reality (AR) en virtual reality (VR) bundelt. De headset zou naar verluidt werken los van je smartphone. Het gaat om een project dat verder gaat dan Googles Daydream-platform.

Headset geschrapt

Vrijdag berichtte Recode  nog dat Google een project waarbij het een eigen VR-headset wilde ontwikkelen, geschrapt heeft. De headset zou los van een smartphone werken. Volgens bronnen van Recode werkten zo’n 50 mensen van het X-onderzoekslab aan een concurrent voor de HTC Vive en de Oculus Rift. Naast een eigen high-end headset zou het X-lab ook gewerkt hebben aan een nieuw besturingssysteem dat los staat van Android.

Toch werd het project volgens Recode van de baan geveegd – zoals dat wel vaker gebeurt met projecten van het X-onderzoekslab. Alphabet zou beslist hebben dat dergelijke VR-hardware aan fabrikanten als Oculus en HTC mocht worden overgelaten.

Het bedrijf zou zich verder focussen op mobiele VR via Daydream. Dat is Googles nieuwe platform voor meer high-end VR via de smartphone. Daydream wordt in het najaar gelanceerd. Een eerste telefoon die met het nieuwe platform compatibel zal zijn, werd zelfs al onthuld.

Mixed reality-headset

Maar daar eindigt het verhaal dus niet. De dag nadat Recode berichtte over het schrappen van een eigen high-end VR-headset kwam Engadget met erg opmerkelijk nieuws. Bronnen van die nieuwssite zouden hebben bevestigd dat Google op veel grootsere dingen broedt dan Daydream alleen. Wat dat punt betreft, wordt de ‘mobiele focus’ voor VR waar Recode het over had dus tegengesproken.

Volgens Engadget werkt een bedrijf binnen de Alphabet-koepel wel degelijk aan een eigen headset. Alleen zou de focus niet liggen op VR maar eerder richting AR. Augmented reality is het broertje van VR dat altijd van minder aandacht genoot. Tot de Pokémon Go-tsunami toesloeg natuurlijk. Googles headset zou eerder focussen op AR hoewel de headset ook VR-features zou bevatten.

[related_article id=”181017″]

Langetermijnproject

Sterker nog, insiders waarmee Engadget sprak, stelden zelfs dat Daydream niet tot Googles langetermijnplan behoort wat AR en VR betreft. Hoewel het momenteel natuurlijk wel een belangrijke focus is binnen het bedrijf. Toch zou Google tegelijk in alle stilte aan een grootse hardware-aanpak werken.

Volgens de bronnen zou Googles headset geen computer of smartphone nodig hebben. Het toestel werkt volledig autonoom. De headset zou een schermpje bevatten, maar de functies die het toestel zal bieden, zullen meer in lijn zijn met augmented reality, zo luidt het. Er is nog geen verschijningsdatum voor het toestel gepland, maar binnen Google wordt het project als erg belangrijk beschouwd wat de toekomst van VR en AR voor het bedrijf betreft.

Google investeerde eerder in een opmerkelijke startup genaamd Magic Leap. Dat bedrijf heeft een mysterieuze technologie ontwikkeld genaamd “Mixed Reality”. Het bedrijf werkt ook aan een eigen headset. Net als Googles headset combineert die dus ook VR met AR. Het is niet duidelijk of de headset van Magic Leap en Google al dan niet dezelfde is. Google wilde voorlopig niet officieel reageren op de berichten van Recode of Engadget.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business