Nieuws

Duitsland wil zwarte doos in autonome wagens verplichten

Er ligt in Duitsland een voorstel op tafel om in elke zelfrijdende wagen een zwarte doos te bouwen. Daarnaast zullen passagiers altijd achter het stuurwiel moeten plaatsnemen.

Er ligt een voorstel klaar in het Duitse parlement om een zwarte doos te laten bouwen in elke autonome wagen. Net al bij vliegtuigen kan er zo meer duidelijk worden over de oorzaak van een ongeval als er iets fout gaat.

Recent raakte bekend dat een bestuurder van een Tesla verongelukte nadat hij zijn wagen volledig autonoom liet rijden met de Autopilot-functie. Het slachtoffer legde ook het advies naast zich neer om te allen tijde de handen op het stuur te houden. Dat dat ongeval veel stof heeft doen opwaaien, is zeker. Vorige week eiste een consumentenvereniging in de VS al om komaf te maken met Autopilot. Nu zet ook het Duitse parlement stappen.

Er ligt namelijk een voorstel op tafel dat een rechtstreekse reactie is op het Tesla-ongeval, dat weet Reuters. De Duitse minister van Mobiliteit, Alexander Dobrindt, wil een zwarte doos in autonome wagens verplicht maken. Op die manier wordt alles wat er in de wagen gebeurt, geregistreerd. Ook wanneer een bestuurder schakelt tussen puur manuele en autonome besturing. Zo kan in geval van een ongeval nagekeken worden of de bestuurder dan wel de wagen in fout was.

Naast de zwarte dozen wil de Duitse minister het ook verplicht maken voor passagiers van autonome voertuigen om altijd achter het stuurwiel te zitten. Hoewel het nog maar om een voorstel gaat, zou er deze zomer nog over gestemd worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business