Nieuws

Frankrijk eist dat Microsoft stopt met volgen van Windows 10-gebruikers

De Franse autoriteit voor databescherming heeft Microsoft bevolen om op te houden met het verzamelen van gegevens over het surfgedrag van Windows 10-gebruikers.

Microsoft krijgt drie maanden tijd van de Franse Commision Nationale de l’Informatique et des libertés (CNIL) om te stoppen met het tracken van surfers op Windows 10 die geen uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven om hun data te delen. Verder vraagt de commisie ook dat Microsoft bijkomende maatregelen neemt om de veiligheid en de confidentialiteit te garanderen van de gebruikersdata die het verzamelt.

Safe Harbor

De CNIL startte een onderzoek naar de praktijken van Microsoft na de lancering van Windows 10, omdat de commissie “gewaarschuwd werd door de media en politieke partijen dat Microsoft zich mogelijk schuldig maakte aan het excessief verzamelen van persoonlijke data”. Specifiek observeerde de CNIL tijdens april en juni 2016 online de gedragingen van het besturingssysteem, en sprak het ook met Microsoft over zijn beleid.

[related_article id=”183771″]De commissie stelde vast dat dit beleid op verschillende punten in strijd was met de geldende privacywetten van Frankrijk. Zo merkt het op dat Microsoft bleef opereren op basis van de akkoorden van Safe Harbor, ook al werd dit verdrag in oktober 2015 opgeblazen door het Europese Hof van Justitie.

Het nieuws is frappant als je weet dat Microsoft enkele dagen geleden nog een rechtszaak in de Verenigde Staten won die het recht van inzage in buitenlandse data inperkt voor Amerikaanse onderzoekers. Als Microsoft niet meewerkt met de Franse commissie en binnen drie maanden het tracken staakt, dan zal de autoriteit een interne onderzoeker inschakelen om een uitgebreid rapport op te stellen en dreigt het met sancties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business