Nieuws

Bitcoin crasht na enorme diefstal

Bitcoinbeurs Bitfinex is getroffen door een zware diefstal. Hackers omzeilden alle veiligheidsmaatregelen en gingen aan de haal met maar liefst 70 miljoen dollar.

[related_article id=”183524″]Het fiasco van Bitcoinbeurs Mt. Gox is nog maar net vergeten of er is al een nieuwe beurskraak die om aandacht vraagt. Dit keer is het Bitfinex dat getroffen werd. Zo’n 119.756 bitcoins werden ontvreemd, goed voor 70 à 80 miljoen dollar volgens de koers van vorige week. De digitale munt verloor meteen daarna 20 procent van zijn waarde, nadat eigenaars schrik kregen voor meer aanvallen; het gaat om een paniekreactie.

Officieel heeft noch Bitfinex noch BitGo, dat de beveiliging regelt, een concreet bedrag genoemd, maar op Reddit werd het cijfer meegedeeld door een medewerker van Bitfinex. BitGo ontkent ook dat er ingebroken is op hun servers. Zo blijft het voorlopig gissen hoe de hackers aan de haal konden met zoveel geld.

De hack doet vermoeden dat Bitfinex, in tegenstelling tot andere online beurzen en banken, geen maximumlimiet heeft ingesteld voor geldopnames. Dergelijke limiet kan ervoor zorgen dat de verliezen bij diefstal beperkt blijven. Bitfinex beweert wel die maatregel te hebben, maar zegt dat de hackers die wisten te omzeilen.

Samen in de puree

Bitfinex maakt gebruik van een systeem waarbij iemands bitcoins niet zomaar op een gemeenschappelijke stapel in een kluis worden gelegd, maar waarbij elke gebruiker als het ware zijn eigen digitale kluisje krijgt. Dat betekent dat de diefstal ervoor zorgt dat sommigen niets gemerkt hebben van de roof, terwijl anderen alles kwijt kunnen zijn. Op Reddit liet een gebruiker bijvoorbeeld optekenen dat hij geen cent meer heeft, waardoor zijn vrouw en kinderen hem al verlaten hebben.

Bitfinex heeft de ordediensten al verwittigd. Mogelijk betekent dat dat de dienst, net als Mt. Gox, zichzelf failliet zal moeten verklaren. Wel denkt de dienst nog na over mogelijke maatregelen om de verliezen te compenseren. Zo is het mogelijk dat het beslist om alle afzonderlijke rekeningen toch samen te voegen, waardoor de verliezen gespreid worden over alle klanten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business