Nieuws

MIT ontwikkelt baanbrekende “Photoshop” voor 3D-printers

De Foundry software van de Amerikaanse universiteit maakt het een pak gemakkelijker om een object dat uit verschillende materialen bestaat te ontwerpen.

3D-printen is nog niet klaar voor een echte revolutie, voornamelijk omdat er nog technische obstakels te overwinnen zijn vooraleer de technologie echt van de grond kan gaan. Eén van die obstakels is het feit dat het ontwerpen van voorwerpen die uit meerdere materialen bestaan veel tijd vraagt. Wetenschappers aan het MIT hebben een gebruiksvriendelijke oplossing ontwikkeld: Foundry.

Digitaal ontwerpen

Foundry is software ontwikkeld door het MIT Computer Science en Artificial Intelligence Laboratory. Het programma kan blauwdrukken van objecten importeren die door traditionele CAD-software zijn gemaakt, waarna gebruikers specifieke materialen of eigenschappen kunnen toewijzen aan verschillende onderdelen van het voorwerp, tot op detailniveau.

Traditioneel printen ontwikkelaars vele prototypes van een multi-materiaalobject om het design te polijsten en op punt te brengen. Met Foundry moet een groot deel van dat proces op de computer kunnen gebeuren. “Het is zoals photoshop, maar dan voor 3D printermaterialen,” zegt Kiril Vidimče, een van de wetenschappers achter Foundry. “Het laat je toe om objecten te ontwerpen uit vele nieuwe composietmaterialen die de optimale mechanische, thermische en conductieve eigenschappen bezitten die je nodig hebt voor een bepaalde taak. Je bent alleen gelimiteerd door je eigen creativiteit en je ideeën over hoe je materialen op nieuwe manieren kan combineren.”

Ski’s en een autoband

Het MIT-team demonstreert de mogelijkheden van Foundry in een uitgebreide video, waarin het onder andere een autoband, ski’s en een tafeltennispalet toont die gemaakt zijn met de software.

Het team deed ook een gebruikerstest. Het verzamelde enkele proefpersonen die geen achtergrond hadden in productontwikkeling, en bracht hen gedurende een uur de kneepjes van Foundry bij. Nadien kregen ze de taak om drie multimateriaal objecten te produceren. De gemiddelde tijd die elke gebruiker nodig had om een object te ontwerpen was minder dan een uur, veel lager dan wat gebruikelijk is in professionele omgevingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business