Nieuws

Eerste 5G-toestellen komen in 2018

Qualcomm heeft zijn eerste chip klaar die 5G ondersteunt. Tegen 2018 kan je je aan de eerste toestellen met de Snapdragon X50 verwachten.
Qualcomm_Snapdragon_X50_5G
Bron: Engadget

Qualcomm heeft tijdens zijn summit in Hong Kong zijn eerste 5G-chip aangekondigd. De Snapdragon X50 zal downloadsnelheden ondersteunen tot 5 Gbps, wat een indrukwekkend getal is. 4G LTE is immers nog maar juist in staat om gigabitsnelheden te halen en de meeste smartphones ondersteunen datatransfers aan slechts 150, 300 of 450 Mbps.

Momenteel werken telecombedrijven aan internationale standaarden rond 5G. Er wordt verwacht dat deze standaarden gefinaliseerd zullen zijn tegen 2018, wat ineens het jaar is waarin Qualcomm de eerste toestellen met zijn X50-chip zal uitbrengen. Qualcomm vertelt hier wel bij dat de X50 voornamelijk bedoelt is voor de eerste 5G-toepassingen. De chip kan je dan ook meer als een experiment aanzien.

[related_article id=”180766″]

Millimeter wave

De Snapdragon X50 haalt snelheden tot 5 Gbps doordat het gebruik maakt van de 28 GHz-band. Aangezien golven van deze frequenties een golflengte van enkele millimeters hebben, wordt de band ook wel millimeter wave (mmWave) band genoemd. De X50 zal in het mmWave-spectrum een bandbreedte van 800 MHz gebruiken, waardoor erg hoge downloadsnelheden gehaald kunnen worden.

Het mmWave-spectrum heeft jammer genoeg als grote nadeel dat de golven geabsorbeerd worden door de gassen in de atmosfeer. Er zullen met andere woorden al bij relatief korte afstanden grote verzwakkingen optreden. Om dit probleem van de baan te helpen, maakt Qualcomm gebruik van MIMO-technologie (multiple input multiple output), wat inhoudt dat de 5G-toestellen meerdere antennes krijgen om verschillende signalen tegelijkertijd te kunnen uitsturen en ontvangen.

Ook zal de technologie gebruik maken van slimme straalvorming en straaltracking. De chip zal signalen van muren laten botsen, om obstakels te omzeilen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business