Nieuws

ESA laat studenten Raspberry Pi in de ruimte programmeren

Leerlingen van 16 jaar of jonger kunnen meedoen aan een wedstrijd van ESA waarin ze met een Raspberry Pi een ruimte-experiment moeten schijven. Het winnende experiment gaat naar het ISS.

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA houdt een wedstrijd waarbij studenten een experiment voor het ISS mogen coderen. Aan boord van het ISS zitten twee zogenaamde Astro Pi’s: Raspberry Pi’s die na enige aanpassing gecertificeerd zijn voor gebruik in de ruimte. De twee minicomputers eten Ed en Lizzy, en de winnaar van de studentenwedstrijd mag zijn code naar het Internationale Ruimtestation sturen, waar Ed ze zal uitvoeren.

Sense HAT

De Astro Pi’s zijn uitgerust met een sensorpakket dat gevoelig is voor licht, vochtigheid, beweging, druk, temperatuur en straling. Sense HAT heet het geheel. ESA daagt studenten van 16 jaar oud of jonger nu uit om een experiment te ontwikkelen met de Astro Pi en Sense HAT. Ze mogen daarbij de hulp van een leerkracht inroepen, die via ESA ondersteunend materiaal ter beschikking krijgt.

Beeld: ESA

Fase 1: idee

De wedstrijd bestaat uit drie fases. In de eerste fase moeten deelnemers een idee voor een experiment uitwerken. Coderen hoeft nog niet. ESA wil enkel een idee om zo in te schatten dat een team begrijpt waartoe de Pi en de sensoren in staat zijn. ‘Hoe creatiever het idee, hoe meer gemotiveerd je lijkt’, suggereren ze bij de ruimtevaartorganisatie. Wie wil deelnemen heeft nog tot 13 november om een idee op te sturen. Op 25 november krijgen deelnemers te horen of ze naar de tweede ronde mogen.

Fase 2: coderen

In de tweede fase wijst ESA teams die zijn doorgegaan een opdracht toe. In deze fase moeten de leerlingen wel volledig functionele code schrijven. Het coderen gebeurt in Python. Om de leerlingen te ondersteunen voorziet ESA per team een Astro Pi om op te oefenen, net als achtergrondinformatie over de Astro Pi. Deelnemende teams krijgen van 25 november van dit jaar tot 28 februari 2017 om de code te schijven.

Beeld: ESA

Fase 3: de ruimte in

Tijdens de derde fase worden de winnende experimenten geselecteerd. Per land worden er winnaars geselecteerd wiens code naar het ISS gaat om het experiment uit te voeren. Thomas Pesquet, Frans ESA-astronaut, zal de experimenten uitvoeren en becommentariëren. Winnende experimenten zullen draaien op het ISS tussen 1 maart en 25 mei van 2017.

Uitsluitend studenten van een ESA-lidstaat mogen deelnemen. Gelukkig zijn België maar ook Nederland actieve ESA-leden. Een idee doorsturen kan via deze link. Het idee schrijf je neer op dit document. Naast het idee wil ESA nog wat extra informatie over je school. Op deze webpagina lees je meer over de wedstrijd. Op vier oktober al ging de Astro Pi-uitdaging van start, maar geïnteresseerden hebben nog meer dan twee weken om een leuk idee te verzinnen. Wij hopen alvast op een experiment van eigen bodem aan boord van het ISS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business