Nieuws

Microsoft laat iedereen tekenen in 3D met Windows 10-update

In de Creators Update voor WIndows 10 staat 3D centraal. Waar 3D misschien vandaag een ver-van-mijn-bed-show is voor velen, kan iedereen vanaf volgend jaar 3D-scenes maken.

Microsoft introduceert tijdens een groot event in New York de nieuwste update voor Windows 10: de ‘Creators Update’. De nieuwste versie van Windows 10 wil iedereen de mogelijkheid geven om dingen in 3D te maken. “Productiviteit staat voor ons gelijk aan werk in 2D”, zegt Terry Meyerson van Microsoft Devices. “De volgende generatie werkt echter heel natuurlijk in 3D.” De creators update moet dus letterlijk een nieuwe dimensie toevoegen aan creativiteit.

3D centraal

Met 3D voor iedereen bedoelt Microsoft dat het maken van 3D-content eenvoudig moet zijn. Paint 3D moet voor 3D-creaties doen wat de gewone Paint voor 2D deed. Het programma is met andere woorden doodeenvoudig. Met enkele knoppen kan je 3D-modellen verschuiven en manipuleren. Tijdens een demovideo zien we de integratie van 2D-foto’s en 3D-modellen in een intuïtief programma, dat kinderen en jongvolwassenen voornamelijk met de Surface-pen kunnen bedienen.

Windows 10 Mobile krijgt er zogenaamde capture 3D-software bij. Met een smartphone en de app toont Microsoft hoe iedereen snel een object in het echte leven kan omzetten in een 3D-model, inclusief kleuren en texturen. De app moet in de toekomst naar alle apparaten komen, en zal dus niet Windows Phone-exclusief zijn.

Om een scene te creëren krijg je toegang tot een splinternieuw webportaal. Zo kan je bijvoorbeeld bomen of wolkjes van het web halen en ze toevoegen aan je eigen creatie. Tot slot is het mogelijk om met de pen in 2D onmiddellijk vormen en figuren in 3D te maken. Het valt op dat de pen centraal staat in de bediening van Paint 3D. Dat het delen van de uiteindelijke creatie doodeenvoudig is, hoeft niet te verbazen. Je kan de 3D-scene rechtstreeks naar Facebook exporteren, waar ze als ronddraaiend 3D-object in de tijdslijn verschijnt.

3D-integratie is niet beperkt tot Paint: Microsoft zal ook Office updaten om met 3D-modellen overweg te kunnen. Zo kan je een geanimeerd 3D-model van een boom in je Powerpointpresentatie verwerken. Tijdens de presentatie zien we een demopowerpoint waarbij er slide per slide met een vloeiende animatie automatisch wordt ingezoomd op verschillende onderdelen van de boom.

Aangezien het over 3D gaat, mag ook de Hololens niet ontbreken. De 3D-objecten gemaakt via Paint 3D, kan je zo opnieuw in de ‘echte’ wereld plaatsen. Microsoft toont nog enkele andere toepassingen. Denk maar aan het kopen van meubilair dat je eerst virtueel in je huis kan plaatsen.

De 3D-integratie rolt automatisch uit naar jouw Windows 10-toestel in de lente van 2017.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business