Nieuws

Grondige verbouwing Firefox moet snelheid opjagen

Mozilla neemt de onderliggende web engine van Firefox ingrijpend onder handen om surfen een stuk sneller te maken tegen eind 2017.

Mozilla heeft project Quantum aangekondigd en daarbij het startschot gegeven voor een grote revisie van de web engine van zijn browser. Het wil hiermee de surfervaring van zijn gebruikers naar een hoger niveau kunnen tillen tegen eind 2017. “We streven met Quantum naar prestatiewinsten die zo duidelijk te merken zijn dat je volledige webervaring anders zal voelen,” zo bezweert Hoofd platform engineering David Bryant in de aankondiging van het project.

De nieuw Quantum engine zal Firefox’s vermogen verbeteren om de functies van moderne websites te verwerken. “Ontwikkelaars willen bouwen aan – en gebruikers verwachten – ervaringen zonder latency, complexe antimaties en real-time interactie. Om dit mogelijk te maken hebben we een webplatform nodig dat aan ontwikkelaars toelaat om de volledige capaciteit van het onderliggende toestel aan te wenden,” stelt Bryant.

Quantum zal niet de plaats innemen van de huidige Gecko engine, maar bouwt voort op dat “solide fundament“. Daarbij zal Mozilla zich bedienen van componenten uit de Servo engine, nog een ander project van de organisatie, om meer gebruik te maken van de GPU bij het aanspreken van computerkracht om websites te verwerken.

Mozilla plant om de eerste officiële updates ergens volgend jaar uit te rollen, maar een specifieke datum is daarbij niet geprikt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business