Nieuws

Qualcomm hinkt Samsung achterna met eerste 10 nm-chips

Qualcomm kan niet achterblijven op Samsung, en heeft nu ook aangekondigd dat het chips gebakken op 10 nanometer zal aanbieden het komende jaar.

 

De eerste Snapdragons gebakken via een 10 nanometer-proces zullen vanaf 2017 beschikbaar zijn. Dat nieuws loste chipbakker Qualcomm tijdens een onderhoud over zijn laatste financiële resultaten. Het is goed nieuws voor iedereen die volgend jaar een high-end Androidsmartphone wil kopen die niet van Samsung afkomstig is. Qualcomm is de marktleider als het op processors voor mobiele toestellen aankomt. De system-on-a-chip van het Amerikaanse bedrijf wordt door bijna elke belangrijke Androidfabrikant gebruikt.

Snapdragon 830

[related_article id=”187378″]  De chipproducent stelt dat zijn eerste 10 nanometer chip een “vlaggenschip”-model zal zijn. Dat lijkt erop te wijzen dat de opvolger van de Snapdragon 820 (naar alle waarschijnlijkheid de Snapdragon 830) als eerste via de geavanceerde procedure gebakken zal worden. Waar de chips vervaardigd zullen worden, heeft het bedrijf nog niet meegedeeld. Qualcomm liet zich onlangs nog opmerken door het Nederlandse NXP over te nemen in de grootste deal ooit voor de processormarkt.

Wat winnen processors door de sprong te maken van 14 naar 10 nanometer? Samsung liet weten dat zijn nieuwe processors 27 procent krachtiger waren dan voorgangers en liefst 40 procent zuiniger. De procedure laat ook toe om 30 procent meer transistors op een chip te proppen. Al is voorzichtigheid over de uiteindelijke meerwaarde van de eerste 10 nm-processors geboden. Een duidelijk beeld van wat de SoC’s in hun mars hebben, zal zich waarschijnlijk pas vormen tijdens het volgende Mobile World Congress eind februari 2017.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business