Nieuws

SpaceX ontrafelt eindelijk oorzaak ontploffing

Na maanden van gespeculeer heeft topman Elon Musk eindelijk meer informatie gedeeld over de oorzaak van de ontplofte Falcon 9. We wisten al wat er gebeurde, en nu ook waarom.

Na vele maanden van speculatie en gissen weten we eindelijk waarom de Falcon 9-raket van SpaceX ontplofte. Op 1 september speelde het voorval zich af tijdens een routinetest, enkele dagen voor de raket gelanceerd zou worden. Eind september lichtte Elon Musk al een tipje van de sluier op, door te onthullen wat er net gebeurd was, maar nu weten we ook hoe dat komt.

[related_article id=”186464″]We wisten al dat de ontploffing veroorzaakt werd door een breuk aan het cryogene heliumsysteem van de raket. Die breuk blijkt nu veroorzaakt te zijn door zuurstof die zo koud werd dat ze een solide staat aannam. Daardoor zet de stof uit en kwam ze in contact met een van de drukvaten die vloeibare helium bevatten.

Té koud

De Falcon 9-raketten worden aangestuurd door supergekoelde, vloeibare zuurstof. Wanneer die zuurstof de tank verlaat, wordt de plaats ingenomen door helium, zodat de druk op de toevoer bewaard kan blijven. Die helium wordt bewaard in drukvaten die zich binnenin de zuurstoftanks bevinden, en zijn gemaakt van een composiet van carbonvezel. De zuurstof kwam in aanraking met dat composiet en zorgde zo voor de explosieve cocktail.

Veel meer willen Elon Musk en SpaceX voorlopig niet kwijt. Musk zei wel nog dat dit de “moeilijkste puzzel [was] die we al moesten oplossen”. Het bedrijf en zijn topman zijn nu echter hoopvol dat ze voor het einde van dit jaar opnieuw een raket kunnen lanceren. Vooraleer ze een nieuwe lancering konden plannen, was het immers belangrijk dat de oorzaak achterhaald werd. Een nieuwe ontploffing zou slecht nieuws zijn voor iedereen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business