Nieuws

Google geeft onscherpe foto’s kwaliteitsboost

Weg met korrelige foto's vanwege een lage resolutie: Google heeft een programma geschreven dat beelden verbetert door nieuwe pixels in te voegen.
Bovenaan zie je het originele beeld, onderaan het RAISR-resultaat

Op dit moment zijn er niet veel alternatieven om een foto op te knappen die een lage resolutie heeft. Zelfs met de omvangrijke set van tools waarmee Adobe Photoshop uitgerust is, kan je hiervoor weinig aanvangen. Google hoopt de oplossing te kunnen aandragen: het heeft de eerste stappen gezet met nieuwe software genaamd Rapid and Accurate Image Super-Resolution (RAISR).

RAISR pakt foto’s van lage kwaliteit aan via upsampling, waarbij men een beeld ‘opvult’ door nieuwe pixels in te voegen. Klassieke upsampling maakt beelden groter door die pixels volgens enkele vaste regels te injecteren. Google daarentegen gebruikt machine learning om het algoritme achter RAISR te trainen en de flexibiliteit te geven om zich aan te passen aan het type beeld dat het onder handen krijgt en de positie van de nieuwe pixels. Zo kan het programma op basis van randeigenschappen van de aanwezige pixels op een bepaalde plek beslissen welke filter het voor de nieuwe pixels daar zal gebruiken.

Links: origineel, rechts: bijgewerkt met RAISR

De zoekgigant stelt dat het programma tien tot honderd keer sneller is als de nu beschikbare methodes om beelden te verscherpen, waardoor het ook op een mobiel toestel te gebruiken is. Google is niet de enige die zich op het probleem van beelden met lage kwaliteit stort. Niet zo lang geleden kocht Twitter de start-up Magic Pony, dat gelijkaardige technologie ontwikkelt voor video’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business