Nieuws

Switch maakt gestolen Macbooks en iPhones waardeloos en onbruikbaar

De toestellen die vorige week ontvreemd werden tijdens een gewapende overval op een Switch-filiaal zijn waardeloos en nutteloos. Wij vroegen aan Peter Joos van Switch wat dat precies betekent en hoe dat kan.

Toestellen ontvreemden uit Switch-winkels is een nutteloze bezigheid geworden. De gekende Apple-reseller heeft er namelijk voor gezorgd dat alle gestolen Apple-producten onbruikbaar kunnen gemaakt worden – vanop afstand. Dat geldt zowel voor Macbooks als voor iPhones. Wij bevroegen Peter Joos hoe Switch dat klaarspeelt, en of dat gevolgen heeft voor de klant.

Combinatie-verweer

Vorige week woensdag werden in Lier een tiental iPhones gestolen uit een filiaal van Switch. De overvallers hanteerden daarbij wapens en joegen de medewerkers de stuipen op het lijf. Vandaag is de politie de daders al op het spoor en zijn alle ontvreemde toestellen onbruikbaar en, bij uitbreiding, onverkoopbaar. Switch maakt namelijk sinds kort gebruik van een nieuwe beveiligingstechnologie: alle gestolen toestellen kunnen dan alleen nog een rood scherm weergeven met daarop de tekst dat het om een gestolen toestel gaat.

[related_article id=”210527″]

“Om dat resultaat te bekomen gebruiken we een combinatie van Apple-software en software die we bestelden bij een beveiligingsbedrijf,” zegt Peter Joos. De software van Apple kent iedereen: wie zijn toestel kwijt is, kan via de verbinding met iCloud gebruik maken van de ‘Find my iPhone’ of ‘Find my Mac’-beveiliging. Op die manier kan je een verloren toestel wel opsporen, maar kan je het nog niet onbruikbaar maken zonder dat onverlaten dat protocol kunnen omzeilen.

Extra laag

“Het tweede deel van de oplossing vonden we bij Jamf,” legt Joos uit. Jamf kan je nog het best vergelijken met een soort plug-in die je aan je iCloud-account koppelt. Op die manier krijg je extra mogelijkheden om vanop afstand je toestel te beheren. “Wanneer een toestel namelijk verbinding maakt met het internet, gaat het automatisch op zoek naar de configuratie die bij het verbonden iCloud-account hoort,” weet Joos, “waardoor we met Jamf kunnen beslissen dat een bepaald toestel onbruikbaar moet worden.”

Dat kan vanop één enkel account. Elk toestel dat met de iCloud van Switch verbonden is, is dat immers via het serienummer. Aangezien Switch perfect weet welke serienummers gestolen zijn, kan het die toestellen snel en eenvoudig blokkeren. Heeft dat dan gevolgen voor de klant wanneer die een nieuw toestel aankoopt? “Nee,” zegt Joos, “want die stelt gewoon zijn eigen iCloud-account in.”

Volgens Joos kunnen zakelijke gebruikers er natuurlijk voor kiezen om de beveiliging van Jamf te blijven gebruiken, “maar de gewone consument hoeft zich geen zorgen te maken dat we zijn of haar toestel kunnen blokkeren.” De toestellen die werden gestolen bevatten momenteel wel nog de actieve beveiliging, waardoor Switch weet te melden dat de politie de daders reeds op het spoor is.

Unieke beveiliging

Momenteel is Switch de enige verkoper van Macbooks en iPhones in België die dergelijk systeem hanteert. “Bedrijven gebruiken de software van Jamf wel om toestellen vanop afstand te kunnen voorzien van up-to-date software zoals de nieuwste Office-versie, maar wij zijn de enigen die het systeem gebruiken om dieven te stoppen,” geeft Joos nog mee.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business