Nieuws

Windows 10 vergrendelt je pc automatisch wanneer je wegloopt

In een preview build van Windows 10 is een nieuwe functie opgedoken die je pc automatisch kan vergrendelen wanneer je weggaat van je computer.

Wie een pc heeft die Windows Hello ondersteunt, heeft waarschijnlijk al kunnen ervaren hoe eenvoudig het is dat je pc zichzelf automatisch inlogt wanneer het je herkent. Je loopt niet langer het risico om wachtwoorden te vergeten en verliest geen tijd aan het ingeven van de juiste letter- en cijfercombinatie. Microsoft wil het gebruiksgemak in Windows 10 naar een hoger niveau tillen. Hiervoor werkt het aan een functie die automatisch je computer vergrendelt wanneer je wegloopt van de pc.

Dynamic Lock

Windows Central heeft in preview build 15002 een functie ontdekt die ‘Dynamic Lock’ heet. “Geef Windows toestemming om te detecteren wanneer je weg bent en het toestel automatisch te vergrendelen,” wordt de optie omschreven. Je kan de functie terugvinden bij de aanmeldingsopties in de instellingen van Windows. Uiteraard dien je in het bezit te zijn van de preview build om de optie uit te kunnen testen.

Het is momenteel niet duidelijk hoe Windows bepaalt wanneer je niet langer in de buurt van je computer bent. Het zou simpelweg een vernieuwde versie kunnen zijn van de automatische uitlogfunctie die nu al bestaat. Deze feature houdt rekening met de tijd van inactiviteit om te bepalen wanneer je computer vergrendeld moet worden.

Windows Goodbye

In de instellingen wordt de functie Dynamic Lock genoemd, maar binnen Microsoft wordt er gesproken over ‘Windows Goodbye’. Hiermee wordt duidelijk verwezen naar de al bestaande Windows Hello-functie, wat zou kunnen betekenen dat de optie op een soortgelijke manier zal werken. Windows Hello maakt gebruik van een gespecialiseerde camera in toestellen die de functie ondersteunen om te bepalen wanneer de eigenaar van de pc aanwezig is. Hetzelfde concept zou kunnen worden gebruikt om te bepalen wanneer je je niet langer in de buurt van je computer bevindt.

Bovendien werden er in 2010 documenten van Microsoft gelekt waarin een functie wordt beschreven voor het automatisch aanmelden en vergrendelen van pc’s. De optie in de bestanden was voor Windows 8 bedoeld, maar zag nooit het levenslicht. De gelijkenissen met Windows Hello zijn echter frappant.

Het enige wat momenteel nog ontbreekt aan de functie is een automatische vergrendeloptie. In de documenten maakt de functie gebruik van gezichtsherkenning en nabijheidsdetectie. Op deze manier kan de computer achterhalen wanneer zijn gebruiker weggaat en zichzelf vergrendelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business