Nieuws

Google maakt bestandsgrootte foto’s 75% kleiner met machine learning

Google past machine learning toe op foto’s met een hoge resolutie in Google+. Hierdoor wordt de bestandsgrootte met 75 procent kleiner zonder dat de kwaliteit naar beneden gaat.

Eind vorig jaar lanceerde Google de software Rapid and Accurate Image Super-Resolution (RAISR) om de kwaliteit van onscherpe foto’s te verbeteren. RAISR maakt gebruik van upsampling, waarbij nieuwe pixels aan een beeld worden toegevoegd. Doordat Google hierbij gebruik maakt van machine learning kan RAISR zich aan ieder beeld aanpassen, met betere resultaten ten opzichte van klassieke upsampling tot gevolg.

Google breidt het nut van RAISR uit door het eveneens toe te passen op beelden met een hoge resolutie in Google+. Hierbij is het niet de bedoeling dat de kwaliteit van de foto’s wordt verbeterd – deze is immers al goed genoeg-, maar om de bestandsgrootte te beperken. Beelden die door RAISR zijn aangepakt zijn 75 procent kleiner, wat de hoeveelheid data die je verbruikt bij het downloaden van de foto’s drastisch verkleint.

Beperkt toegepast

Tot nu toe heeft Google de nieuwe functie enkel op een beperkt aantal Android-toestellen gebruikt. Wanneer een gebruiker een beeld wil downloaden van Google+, zal er slechts een kwart van de originele foto worden opgevraagd. De pixels die hierdoor verloren gaan, worden weer opgevuld met behulp van RAISR. Hierdoor zal de kwaliteit van de afbeeldingen bewaard blijven.

De techniek wordt momenteel op een miljard foto’s per week toegepast. Volgens Google heeft het bedrijf hierdoor al een derde van de totale bandbreedte die nodig is tijdens het downloadproces kunnen afnemen. Indien RAISR op alle beelden van Google+ wordt toegepast, zal de benodigde bandbreedte tot een vierde worden verkleind.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business