Nieuws

Pulse: Googles ‘moonshots’ verliezen miljard en opnieuw dichter bij einde van de wereld

Elke dag de opvallendste nieuwsfeiten van de afgelopen nacht, kort en krachtig voor je samengevat. Dat is onze nieuwe rubriek ‘Pulse’. Zo ben je nog voor je eerste koffie weer helemaal mee.

In onze nieuwe rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland.

1. Google richt op de sterren

Het voorbije kwartaal maakte Alphabet, moederbedrijf van Google, opnieuw stevige winst. Ten opzichte van vorig jaar stegen de inkomsten naar 26 miljard dollar, 22 procent meer dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat cijfer is des te opmerkelijker wanneer je weet dat de ‘moonshots’ van Google het bedrijf maar liefst een miljard dollar kostten.

Een moonshot is de benaming die Google geeft aan zijn vergezochte projecten; innovatieve technologie die waarschijnlijk niet (meteen) gecommercialiseerd wordt. Dergelijke projecten zijn vaak meer een ‘proof of concept’ dan iets waar Google geld mee hoopt te verdienen. Een miljard is een zware kost, al was het bedrijf snel om te benadrukken dat het die kost met een vijfde liet zakken tegenover het voorgaande kwartaal. Tegelijk moeten we dat nuanceren door te wijzen op het feit dat de grootste verliesposten zoals Google Auto in een apart bedrijf werden gestopt, Waymo, waardoor die cijfers dit keer niet meetellen.

2. 5 voor 12

Het einde van de wereld is weer een stapje dichter. Wetenschappers hebben op een conventie beslist om de wijzers van de ‘Doomsday Clock’ iets dichter bij middernacht te zetten. Wanneer twaalf uur bereikt is, zou de wereld, of toch minstens de mensheid, ophouden te bestaan. Het is dit keer Donald Trump en zijn eerste dagen als president die ons einde wat dichterbij bracht.

De Doomsday Clock werd in 1947 in het leven geroepen als visueel signaal naar wereldleiders toe. Na de atoombommen die de VS op Japan afstuurde werd de nucleaire dreiging voor het eerst echt tastbaar. Sindsdien wordt de klok jaarlijks bijgesteld om de actuele dreiging weer te geven. Voor het eerst sinds de Koude Oorlog staan we opnieuw op 2,5 minuut verwijderd van een catastrofe. Ditmaal ligt dat niet aan de nucleaire dreiging, maar aan de klimaatopwarming die Trump zo hardnekkig ontkent.

3. (Ex-)Autopilot-baas in nauwe schoentjes

Tesla legt een klacht neer tegen de voormalige baas van de Autopilot-afdeling. Hij wordt beschuldigd van het stelen van bedrijfsgeheimen nadat hij het bedrijf verliet voor een rivaliserende autobouwer. Daarnaast zou hij werknemers van Tesla hebben meegelokt naar zijn nieuwe werkgever, een inbreuk op verschillende clausules in zijn contract. Chris Urmson, de man ik kwestie, ontkent de beschuldigingen en zegt dat Tesla geen bewijs heeft. Dat komt volgens Tesla dan weer omdat Urmson al zijn sporen vakkundig gewist heeft. Wordt vervolgd.

4. Trump beveiligd @POTUS met Gmail

Donald Trump maakt zich schuldig aan net datgene dat hij het vaakst gebruikte om Hillary Clinton in diskrediet te brengen. Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken regelmatig haar privé-e-mailadres om staatsgeheimen te bespreken met andere hooggeplaatste figuren. Trump bewijst ondertussen dat ook hij zich niet bijster veel aantrekt van beveiligingsprotocols.

Zo blijft de nieuwe president lustig zijn onbeveiligde smartphone gebruiken om te tweeten in eigen naam. Daarnaast heeft hij het officiële Twitter-account @POTUS leukweg verbonden aan een Gmail-account. Google mag dan trots zijn op zijn goede beveiliging en tweefactorauthenticatie, we betwijfelen dat Trumps beveiligingsteam ermee kan lachen. Daarnaast lijken Trumps Twitter-accounts de beurzen sterk te beïnvloeden, mede vanwege zijn giftige tweets, waardoor deze wel heel invloedrijk zijn. Hackers zouden er geld mee kunnen verdienen.

5. Acer beboet voor slechte beveiliging

Acer zal voelen wat de prijs is van een belabberde beveiliging. Recent verloor het de kredietkaartgegevens van maar liefst 35.000 klanten aan hackers. De schuldige was een slecht geconfigureerde website met vele lekken. Acer werd nu veroordeeld tot een boete van 115.000 dollar en moet verplicht een verzekering nemen om de digitale veiligheid van zijn klanten in de toekomst te verzekeren.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business