Nieuws

Overheid verkoopt laptops met vertrouwelijke medische informatie

De Belgische overheid heeft laptops tweedehands doorverkocht zonder ze goed te wissen, zodat kopers aan informatie zoals vertrouwelijke medische gegevens en zelfs naaktfoto’s konden.

De Belgische federale overheid verkocht lange tijd oude laptops via Fin Shop (nu patrimoniumdiensten.be). Die website is in beheer van de FOD-financiën. Wie op zoek is naar een oud toestel via deze site een goedkoop exemplaar op de kop tikken. Computerexpert Nico Cool kocht zo enkele toestellen en ontdekte dat ze niet grondig waren gewist. Hij ontdekte allerhande vertrouwelijke data op de computers, aldus VTM Nieuws.

Cools kon dankzij een computer die eigendom was geweest van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen aan gevoelige gegevens. Denk aan audits van kandidaat-vluchtelingen, compleet voorzien van foto’s en zelfs medische gegevens. Een ander toestel was door een deurwaarder is beslag genomen en werd na een half jaar in het Antwerpse stadsmagazijn gestaan te hebben ook verkocht. Die verkoop liep via een private veilingwebsite. Op dat toestel vond Cool naaktfoto’s van de originele eigenaar.

Gratis tooltjes

Voor een tweedehandsverkoop moet je een computer grondig wissen. Het volstaat niet om de fabrieksinstellingen te herstellen maar het schoonmaakproces is evenmin moeilijk. Er bestaan tal van gratis tooltjes die je kunnen helpen bij het schoonmaken van een harde schijf. In het geval van de Belgische onkunde lijkt het probleem zich op twee niveaus te situeren.

Bij de laptop afkomstig van het vluchtelingencommissariaat gaat het vermoedelijk om een (pijnlijke) administratieve fout: normaliter zijn de toestellen gewist. Het exemplaar dat Cool kon kopen was volgens het bijgeleverde papierwerk schoon, waardoor het in de verkoop terecht kwam. De verkoop van andere laptops afkomstig van het commicariaat is intussen geblokkeerd en de dienst onderzoekt de zaak.

Voor het wissen van de in beslag genomen laptop is niemand bevoegd. Nadat het toestel een bepaalde tijd in het magazijn heeft gestaan en niemand het kwam ophalen, werd het zonder bijkomstige maatregelen verkocht.

Het is onduidelijk hoeveel toestellen doorverkocht zijn met nog gegevens op de harde schijf. De bevindingen van Cool zijn immers niets meer dan een steekproef. De kans dat er nog andere toestellen met privé-informatie de deur uit gingen, is dan ook groot.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business