Nieuws

Video toont meest indrukwekkende autonome wagen tot nu toe

Drive.ai toont in een filmpje hoe zijn autonome wagen ook bij regenweer op de baan kan rijden. Vooralsnog slaagt geen enkel ander bedrijf erin om bij deze omstandigheden zijn auto correct te laten reageren.

Zoals de naam doet vermoeden houdt de startup Drive.ai zich bezig met het maken van zelfrijdende auto’s. Het Amerikaanse bedrijf was één van de eersten om toestemming te krijgen om met zijn autonome wagens doorheen Mountain View in Californië te rijden. In een filmpje toont Drive.ai waarom zijn auto’s een rijbewijs verdienen, zelfs wanneer het regent en donker is.

Slecht weer

Dat een autonome wagen in staat is om bij goed weer en veel zonlicht doorheen het verkeer te navigeren, wil niet zeggen dat deze auto even veilig is bij regenweer en tijdens de nacht. Bij dergelijke omstandigheden zal het wegdek licht weerkaatsen, wat het erg moeilijk maakt voor een autonome wagen om te weten waar auto’s, verkeerslichten en andere voorwerpen zich bevinden.

[related_article id=”211754″]

“De Autopilot van Tesla wordt geblokkeerd bij regen en dichte mist,” weet Tesla-specialist Cédric Van Loon. “Wanneer ik de technologie toch even kan inschakelen bij regenweer, zal de auto beginnen zigzaggen; hij weet niet waar de rijbaan is.” Dat de wagen van Drive.ai er wel in slaagt om bij regenweer op de baan te blijven, vindt Van Loon dan ook erg indrukwekkend. “Bij het bekijken van het filmpje dacht ik dat we er eindelijk aan het geraken zijn. Dit geeft me terug hoop dat autonome wagens er snel zullen komen.”

Sensoren

Jammer genoeg deelt Drive.ai erg weinig over de sensoren die het gebruikt om tot deze indrukwekkende resultaten te komen. In de video is wel een scherm te zien, dat een beeld vanuit vogelperspectief toont. “BMW gebruikt vier camera’s rond zijn 7-serie-wagens om een dergelijk beeld te bekomen tijdens het parkeren,” weet Van Loon. “Door de camerabeelden te combineren met sonarbeelden kan Drive.ai een nauwkeurig resultaat worden bekomen.”

Deep learning

Over de software die wordt gebruikt, laat Drive.ai iets meer los. Op zijn website legt de startup uit dat het deep learning gebruikt. “In tegenstelling tot andere vormen van AI, die een groot aantal regels nodig hebben, leert een deep learning-algoritme zoals het menselijke brein,” schrijft Drive.ai. “Je voorziet voorbeelden, die gelabeld zijn door een expert, en het systeem leert zichzelf aan – het creëert zijn eigen regels.”

Door gebruik te maken van deep learning is de wagen van Drive.ai in staat om op onvoorziene omstandigheden te reageren. In de video is bijvoorbeeld te zien hoe de wagen correct reageert wanneer een auto voor hem schiet. Ook bij kapotte verkeerslichten reageert de auto op de juiste manier. Tijdens de bijna vier minuten dat het filmpje duurt, hoeft de bestuurster nooit in te grijpen, al heeft Drive.ai wel een rode noodknop voorzien in het geval er zich toch problemen voordoen.

“De situaties die een auto tegenkomt, zijn bijna oneindig. Tijdens het testen van onze wagens hebben we mensen gezien die radslagen maken en rond onze auto cirkelen. Wanneer je gebruik maakt van een traditionele op regels gebaseerde methode, zou je duizenden scenario’s moeten programmeren; Mis één van deze scenario’s en er zou zich een ongeval kunnen voordoen,” aldus Drive.ai.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business