Nieuws

Proximus maakt van elke wagen een ‘connected car’

Proximus en Touring lanceren met ConnectMy.Car een open platform dat van elke wagen een "connected car" maakt.

Proximus en Touring lanceren vandaag het open platform ConnectMy.Car, waarmee elke wagen met het internet kan worden verbonden om allerlei diensten te faciliteren.

ConnectMy.Car is een toestelletje, vergelijkbaar met de Curfer van TomTom, dat je in de OBD-poort van je auto prikt. Die poort wordt bij een technische beurt door je garagist gebruikt om allerlei diagnostische informatie over je wagen uit te lezen. Het grote verschil met de TomTom Curfer is de toevoeging van een sim-kaart van Proximus, waardoor ConnectMy.Car een 4G-verbinding kan opzetten om online te gaan. Dat biedt heel wat potentiële mogelijkheden.

[related_article id=”212165″]

Het apparaat verzamelt in real-time informatie over je locatie, technische staat van je voertuig en je rijgedrag, en kan deze data via een beveiligd platform delen met dienstenleveranciers. Dat gebeurt met aandacht voor de privacy van de bestuurder, aldus Proximus en Touring. De bestuurder moet zelf toestemming geven welke gegevens mogen worden gedeeld.

Efficiënter parkeren

Vanwege het open karakter kan iedere ontwikkelaar in principe een dienst ontwikkelen voor het platform. Zo biedt  Touring bij de lancering reeds de mogelijkheid om ConnectMy.Car te koppelen aan de Touring Assist-app. Op basis van de technische informatie die over je voertuig wordt verzameld, kan de pechverhelper sneller anticiperen wanneer je auto in panne staat. Bedrijven kunnen het platform dan weer gebruiken voor een beter beheer van hun wagenpark via de FleetMaster-software.

Een derde dienst die vanaf het begin beschikbaar is, is integratie met de 4411-app voor betaald parkeren. Omdat ConnectMy.Car je positie kent en weet wanneer de motor aan of uit staat, kan het systeem automatisch je betaling stopzetten wanneer je een parkeerplaats verlaat.

Proximus en Touring nodigen dienstenleveranciers uit om voor het platform te ontwikkelen. Zo kunnen bijvoorbeeld toepassingen worden gemaakt om je rijgedrag te verbeteren, kunnen verzekeraars er je premie mee bepalen of kan de overheid ermee aan de slag om verkeersstromen in kaart te brengen.

Wifi-hotspot

Het sim-kaartje kan niet alleen voor communicatie naar buiten toe gebruikt worden, maar ook om inzittenden in de wagen van internet te voorzien via een wifi-hotspot. Het toestel is sim-locked, wat betekent dat je het alleen met de bijgevoegde sim-kaart van Proximus kan gebruiken. Die biedt je 2 GB mobiele data per maand op het 4G-netwerk van de operator en is alleen in België bruikbaar.

ConnectMy.Car kan zowel door particulieren als bedrijven worden ingezet. De prijs werd niet gecommuniceerd, maar we hebben de vraag gesteld en zullen dit artikel updaten van zodra we daarover meer informatie hebben.

Update 16 februari 2017: Ondertussen heeft onze redactie meer informatie ontvangen over het prijskaartje. Gebruikers zullen een abonnementskost van 20 euro per maand betalen, btw exclusief. Daar zitten Touring Assistance 24/24 en 2 GB mobiel internet bij inbegrepen. Dienstenleveranciers die met de data aan de slag willen, zullen een contract moeten aangaan en daarvoor een vergoeding betalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business