Nieuws

Help NASA bij het zoeken naar negende planeet in ons zonnestelsel

Astronomen vermoeden dat er zich een negende planeet achter Neptunus bevindt. Je kan NASA helpen in zijn zoektocht naar het mysterieuze hemellichaam.

NASA is gestart met de nieuwe missie Backyard Worlds: Planet 9, waarbij iedere aardbewoner wordt aangemoedigd om een steentje bij te dragen. Met de missie hoopt het ruimteagentschap bruine dwergen aan de rand van ons zonnestelsel te vinden. NASA wil met onze hulp de ruimtelichamen in kaart brengen om beter te begrijpen hoe sterren en planeten worden gevormd.

Negende planeet

Een tweede doel van de missie spreekt harder tot de verbeelding: het vinden van een negende planeet in ons zonnestelsel. Volgens NASA en andere astronomen zou er achter Neptunus nog een planeet moeten liggen. Ze zijn tot deze conclusie gekomen doordat komeetachtige objecten zich aan de rand van ons zonnestelsel in een vreemde baan bevinden. Een negende planeet zou deze banen kunnen verklaren.

Uit de modellen die zijn gemaakt van de negende planeet blijkt dat NASA zijn WISE-telescoop al beelden zou moeten hebben genomen van de mysterieuze planeet. Astronomen hebben de planeet jammer genoeg niet herkent in de genomen foto’s, waardoor de zoektocht naar het hemellichaam nog steeds bezig is.

Dat een planeet onopgemerkt voorbij kan gaan, is niet zo vreemd wanneer je de opbouw van ons zonnestelsel bekijkt. Klassieke sterren en de gekende acht planeten schijnen veel licht uit in zichtbare golflengtes. Bruine dwergen gloeien echter voornamelijk in infrarood en ook de negende planeet zou in deze golflengte licht uitstralen. Hierdoor zijn de objecten niet te zien voor het menselijke oog.

Handmatig werk

NASA lost dit probleem op door zijn WISE-telescoop infraroodbeelden van de randen van ons zonnestelsel te laten nemen. Het ruimteagentschap heeft beelden die gedurende vijf jaar zijn genomen gecombineerd. Algoritmes kunnen bewegende voorwerpen op deze beelden herkennen, maar het is jammer genoeg niet mogelijk om alle ruis uit de foto’s te halen. Daarom richt NASA zich tot ons om hen een handje te helpen. Het menselijke oog is immers wel in staat om ruimteobjecten van ruis te onderscheiden.

Om het werk voor zijn astronomen te verlichten, vraagt NASA dat we beelden bekijken en aanduiden wanneer we iets interessant zien. Gediplomeerde wetenschappers kunnen zich hierdoor beperken tot foto’s die mogelijk iets interessant bevatten en kunnen op deze manier hopelijk de negende planeet in ons zonnestelsel ontdekken.

Aan de slag

Wanneer je naar de website van NASA gaat, krijg je een uitleg te zien over de objecten die interessant zijn voor het agentschap. Er wordt uitgelegd dat bewegende voorwerpen van belang zijn en hoe je het verschil tussen een ster en een artefact kan zien. Eenmaal je de uitleg hebt doorlopen, kan je aan de slag gaan. Druk onderaan de foto op de play-knop om het stukje heelal dat je bekijkt in actie te zien. Wanneer je iets interessant ziet, kan je dit aanduiden. Klik op collect om te bekijken wat anderen hebben gevonden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business