Nieuws

Indiase raket lanceert 104 satellieten in één keer

Het wereldrecord satellieten lanceren gaat sinds gisteren naar India. Met één raketlancering deponeerden de Indiërs meer dan 100 kunstmanen in een baan om de aarde.

Een Indische Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV)-raket heeft gisteren 104 satellieten naar een baan om de aarde gebracht. Dat is een absoluut wereldrecord. Het vorige efficiëntierecord stond op naam van de Russen, die in 2014 37 satellieten de ruimte in kregen met een Dnepr-raket.

Het nieuwe record is niet alleen een verdienste van de Indian Space Research Organisation, de officiële ruimtevaartinstantie van India. Geavanceerde satelliettechnologie draagt minstens evenveel verantwoordelijkheid. 103 van de 104 satellieten waren immers zogenaamde nanosatellieten. Dat zijn kunstmanen die niet meer dan 10 kg wegen en erg klein zijn. Hedendaagse technologie maakt het mogelijk om slimme en nuttige satellieten te bouwen die zo klein zijn.

Planet

88 van de nanosatellieten zijn eigendom van één Amerikaans bedrijf dat Planet heet. Planet heeft nu 144 exemplaren in een baan om de aarde wat goed is voor een ander wereldrecord: niemand heeft een grotere vloot ruimtetuigen in zijn bezit. De organisatie heeft als ambitie iedere dag de hele aarde in beeld te brengen. Dankzij de recente lancering heeft Planet eindelijk genoeg hardware in de ruimte om die missie werkelijkheid te maken.

Twee nanosatellieten kwamen van Europese bodem. Eén exemplaar werd gebouwd onder Zwitserse vlag, een ander in Nederland. De hoofdmissie van de PSLV-raket was de lancering van een veel grotere kunstmaan: de 700 kg wegende Cartosat-2 van Indische makelij.

India zet met zijn nationale ruimtevaartprogramma zwaar in op efficiëntie en een lage kostprijs. Waar SpaceX voor herbruikbare raketten gaat om de prijs te drukken, willen de Indiërs iedere lancering van een wegwerpraket zo nuttig mogelijk maken. 104 satellieten per raket is wat dat betreft een mooi begin. De lancering toont aan dat India een niet te onderschatten rol zal spelen in de toekomst van de ruimtevaart.

https://www.youtube.com/watch?v=DRcu_qRoaho

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business