Nieuws

Vloeibare kristallen vormen goedkoper alternatief voor glasvezel

Een team onderzoekers heeft een manier gevonden om lichtstralen aan te sturen doorheen vloeibare kristallen. De technologie biedt een goedkoper alternatief voor glasvezel.

Een team onderzoekers aan de Australian National University heeft een nieuwe technologie voor telecommunicatie ontworpen. De techniek maakt gebruik van een magnetisch veld dat wordt aangebracht op een nematisch vloeibaar kristal. Dit materiaal bevindt zich in een aggregatietoestand die eigenschappen van vaste kristallijne en vloeibare fasen verenigt.

Magnetisch veld

Eerder zijn wetenschappers er al in geslaagd om lichtstralen in nematische vloeibare kristallen te creëren en sturen door spanning aan te brengen met elektrodes. “Zulke systemen zijn beperkt door de configuratie van de elektrodes in een dunne vloeibare kristallaag,” weet dokter Yana Izdebskaya, één van de onderzoekers.

De doorbraak van het team schuilt dan ook in de manier waarop de lichtstralen in het kristal worden gevormd en gestuurd, namelijk met een magnetisch veld. “Door de moleculaire distributie van nematische vloeibare kristallen aan te passen, kan het elektrische lichtveld worden gewijzigd, waardoor lichtstralen en spatiale optische solitons kunnen worden gevormd,” staat te lezen in de paper van het team.

Moeilijke aansturing

Een soliton is een tijdelijk kanaal dat in het kristal wordt gevormd en waarlangs het licht zal voortbewegen. Deze solitons hebben een diameter die ongeveer zo klein is als een tiende van een haar en 25 keer zo dun als bij glasvezel. “Het is niet eenvoudig om efficiënte strategieën te bekomen die de solutons op een robuuste manier kunnen controleren en sturen,” legt dokter Izdebskaya uit.

De verwezenlijking van het team kan in verschillende toepassingsgebieden worden gebruikt. Onder andere in sensoren, dataopslag en schermen met vloeibare kristallen heeft de technologie een plaats. “Onze ontdekking kan leiden naar communicatietechnologieën die een nieuwe generatie van efficiënte toestellen, zoals compacte en snelle optische switches, routers en modulators, kan aansturen,” denkt professor Wieslaw Krolikowski, de leider van het onderzoeksteam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business