Nieuws

Eerste race met zelfrijdende wagens eindigt in crash

In de hoofdstad van Argentinië vond dit weekend een historische primeur plaats: 's werelds eerste officiële race tussen zelfrijdende wagens.

Twee zelfrijdende wagens streden dit weekend in Buenos Aires met elkaar om als eerste over de streep te komen. De race vond plaats in de marge van de Formula E ePrix in de Argentijnse hoofdstad, op hetzelfde circuit waar ook de elektrische wagens over stuiven. Het resultaat van de historische race: één winnaar en één crash.

Roborace

Het idee om zelfrijdende wagens tegen elkaar te laten racen komt uit de koker van start-up Roborace. Door het organiseren van races wil het bedrijf de limieten van zelfrijdende technologie uittesten. De wagens zullen moeten demonstreren dat ze ook aan hoge snelheden snelle en correcte beslissingen kunnen nemen. Roborace bouwde hiervoor speciale wagens: devbots.

Twee devbots tekenden present voor de historische race. De wagens zijn nog niet zo snel als hun collega’s in de gewone Formule 1 of E competities: de topsnelheid die tijdens de race werd gehaald was 185 km/u. Devbot 1 bereikte als eerste en enige de finish, devbot 2 crashte jammerlijk in een dranghek tijdens het nemen van een bocht.

Test

Roborace heeft geen video van de wedstrijd beschikbaar gemaakt, omdat het voornamelijk diende als een test van de hardware. Het beeldmateriaal dat beschikbaar is, komt van omstaanders. Een Argentijns journalist publiceerde een korte video van de langsrijdende wagens:

Hollywood

De devbots zijn een tweede iteratie van Roboraces oorspronkelijke design, dat met de inbreng van Daniel Simon een hoog Hollywoodgehalte heeft. Simon vergaarde bekendheid als special effects expert die wagens bedacht voor blockbusters als Tron: Legacy en Captain America: The First Avenger. De huidige wagens zijn iets minder spectaculair dan het originele design, maar kunnen door zowel mensen als computers bestuurd worden. Dat maakt het makkelijker om de wagens te testen. Roborace biedt een blik achter de schermen van het ontwikkelen van de devbots met een serie video’s op Youtube.

Mocht de zelfrijdende autocompetitie van de grond komen, dan is het de bedoeling dat verschillende teams het tegen elkaar opnemen met dezelfde wagens. Het verschil op de baan zal moeten gemaakt worden met de software die ze schrijven voor de voertuigen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business