Nieuws

Nieuwe uitvinding voorziet elk gadget van zelfvernietigingsknop

Een Saudi-Arabische universiteit heeft een zelfvernietigingsmechanisme uitgevonden. Vanop afstand kan je gestolen of verloren gadgets om zeep helpen.

Wie een computer, gsm of tablet kwijtraakt, verliest eveneens heel wat gevoelige data. Een uitvinding van onderzoekers aan de King Abdullah University in Saudi-Arabië kan er alvast voor zorgen dat geheime informatie niet in de verkeerde handen valt. De oplossing vonden ze bij een polymeer dat, bij opwarming, tot zeven keer groter wordt. De oplossing kan ook toegepast worden op reeds bestaande toestellen.

Uitzetting

Wanneer het polymeer geactiveerd wordt, door een ontsteking die een kleine hoeveelheid energie opeist bij de batterij van het toestel, warmt het materiaal op tot 80 graden celsius. Het polymeer wordt zeven keer groter, waardoor alle chips in het toestel worden vermorzeld. Het gaat dus niet om een ontploffende module, maar simpelweg om eentje die uitzet. Dankzij de expansie van het materiaal kunnen chips tot 90 micrometer (0,1 mm) worden verpletterd.

De oplossing werd bedacht met dieven en helers in het achterhoofd. Daarom werden verschillende ontstekingsmethodes bedacht. Een eerste werkt met GPS. Als kritische systemen een gebouw zouden verlaten, zouden ze vanzelf in werking kunnen treden. Een andere methode is met een wachtwoordbeveiligde app, al heb je daar dan een internetverbinding voor nodig.

Goedkoop

Zelfvernietigende modules zouden bovendien niet zo duur zijn. Aangezien het gaat om een module die je zelf in een laptop of desktop – en later kleinere modules voor kleinere gadgets – kan inbouwen, zou je al kunnen toekomen met 15 dollar. Voorlopig laten de onderzoekers nog niet weten of ze hun uitvinding zullen commercialiseren.

In de toekomst hopen de onderzoekers de modules rechtstreeks in moederborden en harde schijven te kunnen inplanten. Daarna willen ze proberen de expansie nog te vergroten, zodat meerdere lagen van toestellen kunnen worden vernietigd. Ten slotte willen ze het hele proces versnellen. Momenteel duurt het nog 10 seconden voor het materiaal om volledig uit te zetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business