Nieuws

Pulse: WikiLeaks ontrafelt hackmethoden CIA en Microsoft lanceert Slack-concurrent

Ook nog in deze Pulse: Lagere btw voor boeken geldt niet voor e-books, Tinder heeft een geheime invite-only versie in zijn dating-app en een nieuw concept van Airbus combineert een auto, drone en trein in één.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen in vijf opvallende nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. WikiLeaks legt hackmethoden CIA bloot

WikiLeaks heeft gisterenavond een verzameling van bijna 9.000 vertrouwelijke documenten van de CIA online geplaatst, die de afluister- en hackpraktijken van de inlichtingendienst blootleggen. In de documenten zijn onder meer verschillende exploits voor iOS en Android terug te vinden, maar ook voor Windows, macOS, Linux en routers. Een ander document beschrijft een exploit om smart tv’s van Samsung af te luisteren. Uit de documenten blijk ook nog dat de CIA, desondanks nieuwe wetgeving die tot stand kwam na de NSA-lekken, ontdekte zero-daykwetsbaarheden bleef verzwijgen voor fabrikanten in kwestie om er zelf gebruik van te kunnen maken.

2. Microsoft lanceert Slack-concurrent volgende week

Microsoft heeft aangekondigd dat het zijn Slack-concurrent, Microsoft Teams, vanaf volgende week officieel beschikbaar zal maken voor Office 365-gebruikers. Het bedrijf plant daarvoor een online event op 14 maart. Microsoft Teams is al sinds november vorig jaar in previewversie beschikbaar. De chatapplicatie moet de strijd aangaan met Slack, met een betere Office-integratie als voornaamste voordeel op zijn concurrent. Zo is Skype onder meer geïntegreerd voor audio- en videochats. De vraag is of dat genoeg zal zijn. Slack is onder meer zo populair dankzij de grote verscheidenheid aan third-party integraties en die heeft Teams dus ook nodig.

3. Europa: lagere btw voor boeken geldt niet voor e-books

Europese landen mogen niet dezelfde btw-verlaging toepassen voor digitale boeken en kranten als voor hun gedrukte tegenhangers. Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag beslist. De uitspraak van het Hof komt er nadat de Poolse waakhond voor de bescherming van burgerrechten in vraag stelde of het systeem van uitsluitend een lagere btw voor gedrukte publicaties wel fair was, aangezien ook digitale publicaties bijdragen tot het promoten van lezen (wat de reden is waarvoor de btw-verlaging in het leven werd geroepen). Volgens het Hof kunnen digitale publicaties hier evenwel niet voor in aanmerking komen vanwege een specifieke btw-regeling voor e-commerce. Die sluit alle vormen van digitale diensten uit van de mogelijkheid voor een btw-verlaging en daar mag volgens het Hof geen uitzondering op worden gemaakt.

4. Tinder heeft een geheime invite-only versie in zijn dating-app

TechCrunch brengt aan het licht dat Tinder al meer dan een half jaar in het geheim een nieuwe dienst in zijn app aanbiedt voor een select publiek. Tinder Select is een exclusieve invite-only laag in de app die bedoeld is voor “beroemdheden en mensen die het erg goed doen op Tinder”. Het is niet duidelijk hoe Tinder selecteert wie wel en niet tot het Select-clubje mag behoren. Volgens TechCrunch gaat het onder meer over CEO’s, supermodellen en andere bijzonder aantrekkelijke en invloedrijke figuren. Wie door Tinder uitgenodigd wordt tot de club, mag één andere persoon nomineren om toe te treden tot Tinder Select, maar die genomineerde geniet zelf niet dat recht.

5. Nieuw concept van Airbus is een auto, drone en trein in één

Airbus heeft op de Geneva International Motor Show een concept getoond van een voertuig dat zowel auto, drone als trein is. Alles draait rond de Pop.Up: een passagierscabine met het formaat van een Smart en een flinke dosis artificiële intelligentie aan boord. Het idee achter het systeem is om de passagier een naadloze reisbeleving te bieden zonder oponthoud. De cabine kan op een zelfrijdend wielenstel worden geplaatst om je als taxi rond te rijden. Dat wielenstel kan op een parking worden achtergelaten, waar de cabine vervolgens wordt opgepikt door een quadcopter om de reis verder te zetten. Ten slotte kunnen de cabines ook in een soort trein worden geplaatst. Het is allemaal erg futuristisch en we hebben een pak praktische bedenkingen bij de haalbaarheid, maar cool is het wel.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business