Nieuws

Hoe Google het energieverbruik van Chrome drastisch verlaagt

Wie veel tabbladen in Chrome heeft openstaan, zal merken dat de browser veel energie verbruikt. Google lost dit probleem op door achtergrondtabbladen op een budget te zetten.

Zoals uit onze tests is gebleken, is Chrome één van de snelste browsers die je kan gebruiken. Wie al eens het taakbeheer op zijn pc opent, merkt dat deze snelheid tegen een prijs komt: Chrome verbruikt erg veel geheugen. De grote hoeveelheid RAM en CPU-tijd die de browser zich toe-eigent staat in rechtstreeks verband met het energieverbruik van Chrome. Wie veel tabbladen in de browser heeft openstaan, zal merken dat de batterij van zijn laptop sneller leeg zal zijn.

Budget

Sinds Chrome 11 probeert Google de gulzigheid van zijn browser aan banden te leggen door het uitvoeren van achtergrondtimers te aligneren. Iedere seconde zal de browser alle timers in batch uitvoeren, waardoor de hoeveelheid processen die wakker worden geschud tot een minimum wordt beperkt.

[related_article id=”210117″]

Ondanks deze ingreep blijft Chrome een energieverspiller, waardoor Google zich genoodzaakt ziet een tweede maatregel te nemen. Chrome 57 wordt momenteel uitgerold en beperkt het gebruik van timers op basis van budgetten. Ieder tabblad dat meer dan tien seconden op de achtergrond staat, zal zich moeten houden aan een budget in seconden. Een timertaak mag enkel lopen wanneer dit budget niet negatief is en de tijd dat de taak in beslag neemt, zal worden afgetrokken van het tabblad zijn budget. Dit budget wordt weer aangevuld met 0,01 seconde per seconde.

Onnodige achtergrondtaken

Google neemt deze maatregel omdat sommige websites veel javascriptadvertenties en analytics gebruiken wanneer ze op de achtergrond openstaan. Deze processen verbruiken een hoop rekenkracht, terwijl de gebruiker hier weinig aan heeft. In zijn blogpost raadt Google webbeheerders aan om steeds na te kijken of hun pagina op de achtergrond staat en op basis daarvan aan te passen welke processen lopen. “Werk op de achtergrond zou tot een minimum moeten worden beperkt, tenzij het absoluut noodzakelijk is voor de gebruikerservaring,” schrijft Google.

Niet alle websites zullen worden gethrotteld wanneer ze hun budget hebben opgebruikt. Webpagina’s die audio afspelen worden te allen tijde aanzien als voorgrondtabbladen. Ook websites die real-time connecties gebruiken, zullen onbeperkt CPU-tijd kunnen blijven gebruiken. Voor deze websites geldt wel nog steeds dat hun timers één keer per seconde worden uitgevoerd.


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business