Nieuws

Wereld Back-updag: harde schijf populairder dan de cloud

Vandaag staan we even stil om een back-up te maken van onze data. Een uitgebreid onderzoek toont heel wat frappante cijfers over ons back-upgedrag en wat de gevolgen daarvan zijn.

Belgen nemen te weinig voorzorgmaatregelen om hun bestanden te bewaren. De helft van onze inwoners weet niet eens wat een back-up is, zo blijkt uit een onderzoek van hardeschijvenproducent Seagate. Een vergelijkende studie met Nederlanders en Duitsers toont aan dat we nog een heleboel kunnen leren van onze buurlanden. Daarom is World Backup Day een goede herinnering om onze bestanden te kopiëren, en dat hoeft helemaal niet veel tijd in beslag te nemen.

Cijfers

Een op vier Belgen heeft nooit een reservekopie uitgevoerd op een van zijn apparaten. Daarbij worden vooral de smartphone, tablet en videocamera vergeten. Een gevolg daaraan is dat een op tien Belgen geen enkele foto meer heeft uit zijn kindertijd, want de helft van de Belgen heeft al digitale foto’s verloren, waarvan 53% ze niet meer kon recupereren. De meeste inwoners van ons Belgenlandje hebben trouwens geen idee hoe ze een back-up moeten uitvoeren. Slechts een derde is heel zeker hoe dat moet.

Een opvallende trend is dat steeds meer Belgen back-uppen naar de cloud. Dat is ook logisch, want het wordt steeds eenvoudiger om de cloud te gebruiken. Software zoals het Microsoft Office-pakket laten je toe om je bestanden meteen op te slaan op deze virtuele schijven. Een op drie back-uppende Belgen gebruikt de Cloud om zijn bestanden een tweede keer te bewaren. Het is immers ook de goedkoopste optie om een kopie uit te voeren, want de meeste digitale wolken bieden gratis opslagruimte aan. Toch kiest het grootste deel (76%) nog voor een fysieke harde schijf.

Back-up uitvoeren

Het hoeft je geen duit te kosten om een back-up uit te voeren. Zoals we eerder vermeldden bieden de meeste Cloud-diensten, zoals Google Drive, Dropbox en Onedrive, gratis opslag aan. Je creëert gewoon een account en kan daarna met je virtuele externe harde schijf aan de slag. Maar als je toch een fysiek model wilt, hoef je ook niet diep in de buidel te tasten. Tegenwoordig kost een degelijke externe harde schijf helemaal niet zoveel geld meer. Met een model van 1TB, waar een doorsneegebruiker al zijn bestanden op kan plaatsen, ben je al een tijdje zoet. We denken dan bijvoorbeeld aan een Seagate Expansion Portable (1 TB, € 74,99). Als je graag dat tikkeltje meer wil, dan kan je ook kiezen voor de elegante Seagate Backup Plus Ultra Slim (2TB, € 119).

Je kan de bestanden manueel verplaatsen, of je kan kiezen voor een gratis back-up tool. Die stellen je in staat om op vaste intervallen een automatische reservekopie te laten uitvoeren. SyncBack Free en Comodo Backup zijn daarvoor geschikte opties, die bovendien gratis zijn. Ook Windows heeft een geïntegreerde back-upoplossing, die je kan vinden onder de categorie Bijwerken en Beveiliging in het Instellingenmenu.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business