Nieuws

AMD introduceert Ryzen 5: zes en acht rekenkernen om Intel het leven zuur te maken

AMD zet zijn spectaculaire comeback voort met de aankondiging van vier Ryzen 5-cpu’s. De nieuwe processors moeten Intels Core i5-aanbod overklassen aan een lager prijspunt.

De Ryzen line-up krijgt er vier nieuwe telgen bij met AMD’s introductie van vier midrange Ryzen 5-processors. Ryzen 5 biedt een goedkoper alternatief voor de eerder aangekondigde Ryzen 7-cpu’s. Waar Ryzen 7 voor moest concurreren met Intels Core i7-processors, valt AMD het blauwe team vandaag aan in het Core i5-middensegment.

Hexacore

[related_article id=”213686″]

AMD breidt zijn 14 nm Zen-line-up uit met vier verschillende chips verdeelt over twee categorieën. Ryzen 5 1600X en Ryzen 5 1600 zijn allebei hexacoreprocessors. Zes rekenkernen zijn goed voor twaalf threads. De X-versie van de chip heeft een thermal design point (TDP) van 95 watt, goed voor een basiskloksnelheid van 3,6 GHz met een boostfrequentie van 4 GHz. Met een goede koeling activeert de chip automatisch de extended frequency range (XFR), goed voor een extra boost van 4,1 GHz. AMD wil 269 euro voor de cpu.

De gewone Ryzen 5 1600 heeft evenveel rekenkernen en threads maar verbruikt minder. Het TDP bedraagt 65 watt. AMD klokt de cpu op 3,2 GHz met een boost tot 3,6 GHz en een XFR tot 3,7 GHz. De chip is met 239 euro iets goedkoper.

Naast de twee hexacorechips introduceert AMD ook twee quadcore-cpu’s. Ryzen 5 1500X heeft vier rekenkernen met acht threads. De basisklokfrequentie bedraagt 3,5 GHz met een turbo en een XFR van respectievelijk 3,7 en 3,9 GHz. Het valt op dat het quadcoredesign AMD significant meer ruimte geeft om een betekenisvolle XFR-boost te implementeren.

Quadcore

Ryzen 5 1400 heeft eveneens vier rekenkernen met acht threads. AMD klokt de chip op 3,2 GHz en voorziet een boost tot 3,4 GHz. XRF is hier niet echt betekenisvol: je krijgt met een goede koeling een miezerige 50 MHz extra cadeau. Beide quadcorechips hebben een TDP van 65 watt. Ryzen 5 1500X zal 209 euro kosten, Ryzen 5 1400 koop je al voor een erg scherpe 179 euro.

De ‘5’ in de naam illustreert dat AMD de nieuwe chips recht tegenover Intels Core i5-aanbod plaatst. Dat weerspiegelt zich in de prijs: Ryzen 7 1600X kost ongeveer evenveel als de Intel Core i5-7600K. De chip van Intel heeft een hogere kloksnelheid maar AMD geeft je voor een gelijkaardig prijskaartje twee rekenkernen en dus vier threads extra. Dat maakt de chip op papier een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitskeuze voor workstations met multithreaded workloads in het achterhoofd.

De Ryzen 5 1500X leunt wat specificaties betreft op papier dicht aan bij de Core i5-7500. AMD’s chip is (net als alle andere Ryzen-cpu’s) ontgrendeld en kan overklokt worden in tegenstelling tot de variant van Intel. Bovendien ligt de adviesprijs van AMD net iets lager.

AMD zet zich pal naast Intel met het nieuwe aanbod en net als bij Ryzen 7 belooft Ryzen 5 de prijs-kwaliteitsbeker weg te kapen. Wij gaan vanaf morgen aan de slag met de nieuwe cpu’s, die sinds vandaag in de rekken liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business