Nieuws

Kunstmatige intelligentie voorspelt hartaanvallen

Artificiële intelligentie kan het risico op een hartaanval significant beter voorspellen dan getrainde dokters, en dat kan duizenden levens redden.

Onderzoekers zetten kunstmatige intelligentie in om het risico op hartaanvallen te voorspellen. De resultaten zijn bemoedigend: slimme algoritmes kunnen risicopatiënten beter identificeren en dat redt in combinatie met preventie levens. Dat weet Science.

Machine learning

Onderzoekers van de universiteit van Palo Alto in Californië gebruikten machine learning in combinatie met een database van medische gegevens om het AI-systeem te trainen. De wetenschappers hadden 378.256 dossiers van patiënten ter beschikking. Ze voedden 78 procent van de beschikbare dossiers aan een neuraal netwerk. Dat netwerk probeerde vervolgens gegevens in de dossiers te koppelen aan het risico op een hartaanval of een andere hart- en vaatziekte.

Het systeem doet op die manier ongeveer hetzelfde als getrainde dokters. Zij gaan af op een tiental gekende factoren zoals overgewicht en cholesterol om het risico op een dodelijke aandoening te voorspellen. Worden risicopatiënten geïdentificeerd, dan kunnen dokters hun gedrag tijdig bijsturen en zo bijvoorbeeld een hartaanval voorkomen.

In tegenstelling tot een dokter is een AI in staat duizenden dossiers tot in detail te analyseren en alle factoren in rekening te brengen. In totaal identificeerde het algoritme van de onderzoekers meer dan 20 factoren die in relatie staan met hartfalen.

Levens redden

De onderzoekers lieten het getrainde algoritme vervolgens voorspellingen maken op de 22 procent tot dan niet geanalyseerde hysterische dossiers. De AI was 7,6 procent beter in het voorspellen van hartproblemen dan getrainde dokters. Concreet wil dat zeggen dat de computer bij ongeveer 83.000 dossiers 355 risicopatiënten identificeerde die dokters niet zouden zien. Dankzij het algoritme kunnen die patiënten met bijvoorbeeld een aangepast dieet behoed worden voor een dodelijke aandoening.

De onderzoekers denken dat een krachtiger systeem nog beter zou presteren. Ze hopen dat hun algoritme in de toekomst wereldwijd zal worden ingezet. Ze schuwen het optimisme niet: wereldwijd kan het computersysteem duizenden of zelfs miljoenen fatale hart- en vaatproblemen helpen voorkomen. Ze willen dokters niet vervangen door computers, maar hen net extra tools geven om dingen te zien die normaal door de mazen van het net zouden glippen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business