Nieuws

Adblockers geven weinig om je privacy

Franse onderzoekers hebben ontdekt dat adblockers het voor adverteerders makkelijker maken om data te verzamelen. Als je privacy je lief is, zet je de extensie beter af.

Toegegeven, de meesten onder ons gebruiken een adblocker om vervelende advertenties te blokkeren. Deze extensies worden steeds effectiever: dankzij een nieuw algoritme kunnen deze advertentiedammen zelfs de best vermomde reclameblokjes detecteren en tegenhouden. Bovendien kunnen ze de laadtijd van je pagina drastisch versnellen. Als je echter denkt dat ze je privacy beschermen, dan heb je het bij het verkeerde eind, zo blijkt uit een Frans onderzoek.

Dankzij data-verzameling krijg je advertenties voorgeschoteld op jouw maat. Dat is handig voor adverteerders, want zo kunnen ze effectiever hun doelpubliek bereiken. Dat kan echter ook erg vervelend zijn. Als je ongewenst op een nieuwsartikel over baby’s klikt, dan mag je voortaan advertenties van pampers en andere babyartikelen verwachten. Helaas zorgen adblockers er niet voor dat je data in veilige handen blijft. Integendeel zelfs.

Voer zelf een scan uit

Een groep Franse onderzoekers heeft ontdekt dat adblockers het makkelijker maken om je activiteiten op het web te traceren. Ook andere extensies die informatie identificeren ontbloten je privégegevens. Als je wil weten of jouw privacy gerespecteerd wordt, kan je een scan uitvoeren door middel van een tool op hun website. Op de resultaten kan je aflezen of je digitale vingerafdrukken worden gelekt of niet. Ik gebruik geen adblocker en ben dus niet te traceren op basis van mijn extensies. Toch glipte ik niet door de mazen van het net.

Geen adblocker gebruiken blijkt niet voldoende te zijn.

Oplossingen

Hoe komt het dat deze reclameblokkades je privacy verengen? De extensie maakt een unieke, digitale vingerafdruk voor je om je te onderscheiden van andere gebruikers. Daardoor kunnen je privégegevens lekken, wat tegenwoordig haast onvermijdbaar lijkt. De onderzoekers reiken alvast enkele remedies aan. Zo zou Mozilla Firefox een stuk waterdichter zijn dan andere browsers. Ook log je best uit van sociale netwerken als je ze niet gebruikt en surf je beter in incognito-modus. Wij geven ook enkele tips om je privacy te verbeteren in Windows 10 en Chrome.

Maar de meest vanzelfsprekende oplossing is om gewoon je adblocker uit te zetten. Niet alleen bescherm je daarmee je privégegevens, ook steun je daarbij vele websites. Ook wij kunnen enkel bestaan dankzij advertentie-inkomsten. Hoewel wij ook ons internet graag reclamevrij hebben, moet de choco op onze sandwiches van ergens komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business