Nieuws

Hoe ruimtetoerisme vroegtijdig aan zijn einde kan komen

De hoeveelheid satellieten rond onze planeet neemt exponentieel toe, waardoor de kans op botsingen stijgt en een ondoordringbare puinlaag rond onze planeet kan worden gevormd.

Steeds meer bedrijven verleggen hun grenzen naar de ruimte om de hele wereld van onder andere wifi te voorzien. Ruimtespecialist Hugh Lewis waarschuwt dat deze toegenomen interesse in de ruimte niet zonder gevolgen is. Hoe meer satellieten in een baan rond de aarde zweven, hoe groter de kans wordt dat deze ruimteobjecten met elkaar in aanvaring komen. Indien geen voorzorgsmaatregelen worden genomen, kan een sneeuwbaleffect ontstaan: de botsingen zorgen voor meer ruimtepuin, die op hun beurt in aanvaring met elkaar kunnen komen. Dat kan ervoor zorgen dat ruimtetoerisme vroegtijdig aan zijn einde komt.

Toenemende drukte

Volgens schattingen zweven er momenteel 1.459 werkende satellieten rond de aarde. Planet Labs wil hier 88 kleine ruimtetuigen aan toevoegen om onze planeet te fotograferen, SpaceX plant de lancering van 4.425 satellieten om iedereen van internet te voorzien en Boeing en Samsung sturen respectievelijk 3.000 en 4.600 toestellen de ruimte in voor wereldwijd internet. Ondanks hun goede bedoelingen kunnen deze bedrijven voor grote problemen zorgen. De ruimte rond onze planeet kan gevuld geraken met ruimtepuin, waardoor missies naar verre planeten fysiek onmogelijk worden.

Hugh Lewis van de Southampton University stelt daarom voor om de terugkeer van gepensioneerde satellieten te bespoedigen. Momenteel zijn er regels die bedrijven verplichten hun voertuigen binnen de 25 jaar nadat ze in onbruik zijn geraakt naar beneden te halen, waardoor ze opbranden in onze atmosfeer. Niet iedereen slaagt er echter in zijn satelliet uit een baan rond de aarde te halen. Bovendien vindt Lewis dat 25 jaar een te grote marge is. De ruimtespecialist voerde verschillende berekeningen uit, waaruit blijkt dat de kans op ruimtebotsingen met 50 procent zal toenemen, indien slechts aan huidige regels wordt voldaan. Een kortere terugkeerperiode zou volgens hem veel problemen kunnen voorkomen.

“Wat we vonden is dat wanneer je satellieten naar een afvalbaan brengt, hun pad kruist met objecten onder hen. Indien ze er 25 jaar over doen om naar beneden te komen, is er een grote kans dat ze onderweg botsen. Door deze 25 jaar naar 5 jaar te verkleinen, minimaliseer je het risico dat deze interacties plaatsvinden,” vertelt Lewis aan de BBC.

Ondoordringbare puinlaag

Het risico dat we lopen indien gepensioneerde satellieten te lang in de ruimte blijven zweven, is dat ruimtereizen de komende jaren onmogelijk wordt. Donald Kessler beschreef al in 1978 een scenario waarin de densiteit van ruimteobjecten rond de aarde zo groot wordt dat botsingen tussen deze objecten voor een sneeuwbaleffect kan zorgen. De hoeveelheid ruimtepuin die hierdoor ontstaat, zou een ondoordringbare laag rond onze planeet kunnen vormen, waardoor het niet langer mogelijk is om andere planeten in ons zonnestelsel te bezoeken.

Behalve Lewis zijn idee om gepensioneerde satellieten snel te laten opbranden, gaan er eveneens stemmen op om een ruimteschoonmaak te houden. Zo stuurde Japan eerder al een voertuig de ruimte in dat gebruik maakte van een elektromagnetische kabel. Rommel in de buurt van de kabel wordt vertraagd, waardoor ze richting aarde tuimelen. Jammer genoeg slaagde de ruimtestofzuiger niet in zijn missie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business