Nieuws

PlayStation 4 redt schamele fiscaal jaar van Sony

Sony kreeg het afgelopen jaar een flinke knauw in zijn omzet. De PlayStation 4 maakt veel goed en is belangrijker dan ooit voor het technologieconcern.

Sony kende in het afgelopen (Japans) fiscaal jaar een daling van 6,2 procent in zijn omzet, zo blijkt uit de financiële cijfers die Sony vandaag bekendmaakte. Een fiscaal jaar in Japan loopt telkens van 1 april tot 31 maart. Ondanks de tegenvallende cijfers deed de spellendivisie van de consolefabrikant het uitstekend. 2017 is het sterkste jaar ooit voor de PlayStation 4, waardoor het spelsysteem belangrijker dan ooit is voor Sony.

Sterkste jaar ooit voor PS4

Het Japanse technologieconcern verkocht in het voorbije fiscale jaar 60 miljoen exemplaren van zijn console. De verkoop en winst stegen respectievelijk met 6,3 en 52,9 procent. Dit komt voornamelijk door de dunnere Slim-variant van de Playstation, die de productiekosten voor Sony indammen. Ook de sterke softwareverkoop op het PlayStation Network draagt zijn steentje bij.

Sony denkt dat de PlayStation 4 dit jaar zijn hoogtepunt heeft bereikt. Analisten voorspellen dat de groei zal stokken in het komende fiscale jaar en verwachten ongeveer 18 miljoen verkochte exemplaren. Dat is niet abnormaal, want de console ligt al meer dan drie jaar in de rekken. Bovendien overtreft het spelsysteem nog steeds de PlayStation 2, die na vier jaar ongeveer 71 miljoen keer over de toonbank ging.

Wel zal het moeilijk worden om dezelfde stempel te drukken als de iconische console van Sony. Van de PlayStation 2 zijn er nu ongeveer 150 miljoen units op de wereld. Dat komt vooral door de sterke prijsdaling in 2006.

Pleister op de wonde

Hoe beter de games-divisie het doet, des te bleker lijken de andere verkoopsegmenten van Sony. De mobiele divisie van het technologiebedrijf zit in de put en kende een jaar-op-jaar winstverlies van 32,7 procent. Het vroegere vlaggenschip Sony Xperia X Performance flopte immers door een povere prijs-kwaliteitsverhouding. Hopelijk doet de Xperia XZ Premium het beter met zijn 4K-scherm en super slowmotion-camera. Ook de televisie-afdeling van Sony kende een verlies van 719 miljoen dollar.

Globaal daalde de omzet van Sony met 6,2 procent. Geen enkele andere divisie legt goede cijfers voor, zelfs niet de camera-sensoren die gewoonlijk een lichtpuntje zijn. Er is nog geen reden tot paniek, want het bedrijf schat dat de winst volgend jaar met 73,2 procent zal stijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business