Nieuws

Nvidia start ondersteuning 4K-Netflix-content

Piraterijbescherming zorgt ervoor dat je niet zomaar 4K-films van Netflix kan bewonderen. Wie de juiste grafische kaart van Nvidia heeft, komt voortaan wel in aanmerking voor de hoge resolutie.

Dankzij piraterijbescherming kan je niet zomaar 4K-films bekijken, ook wanneer je een duurder Netflix-abonnement hebt. Nvidia is één van de eerste hardwarefabrikanten die de weg naar de hogere resolutie openlegt voor zijn klanten. Wie een GeForce GTX 10-series grafische kaart heeft, kan van de nieuwe ondersteuning genieten.

Specificaties

In een blogpost deelt Nvidia de specificaties mee van systemen die 4K-Netflix-content ondersteunen. Je hebt in de eerste plaats een Nvidia-GPU nodig die gebruik maakt van de Pascal-architectuur en minstens 3 GB geheugen heeft. Wie een GeForce GTX 1050 heeft, valt hierdoor uit de boot; vanaf GTX 1050 Ti zit je wel goed.

Verder moet je lid zijn van het Windows Insider-programma om de juiste driver (381.74) van Nvidia te ontvangen. Enkel deze laatste driver ondersteunt momenteel de 4K-functionaliteit. Ook moet je in het bezit zijn van een HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection) 2.2-monitor. Deze standaard wordt door Hollywood gebruikt om hun 4K-content te beschermen. Indien je meerdere monitors gebruikt, moet je nagaan of ze allemaal HDCP 2.2 gebruiken. Indien één van je schermen de standaard niet ondersteunt, moet je deze uitschakelen om van 4K-content te genieten.

Ten slotte vertelt Nvidia dat je internetverbinding minstens een snelheid van 25 Mbps moet hebben. Bovendien mag je geen gebruik maken van een SLI/LDA-configuratie. Meerdere GPU’s die niet gelinkt zijn aan elkaar, zijn daarentegen wel toegelaten. Indien je opstelling aan alle eisen voldoet, kan je in Microsoft Edge of via de Netflix-app van de Windows Store van 4K-content genieten.

PlayReady

Na het lezen van de lange lijst aan eisen die Nvidia je oplegt, vraag je je hoogstwaarschijnlijk af waarom het zo moeilijk is om 4K-films te bewonderen. Op deze vraag is één antwoord: piraterij. Sinds de opkomst van het internet heeft Hollywood het moeilijk om zijn films uit de handen van piraten te houden. Met name jeugd kijkt maar al te graag series gratis, waardoor filmmakers geld mislopen. In het verleden probeerde filmstudio’s tevergeefs hun content te beschermen met softwarematige encryptiemethodes. Aangezien deze pogingen niet werkten, proberen ze nu hardwarematige bescherming uit.

[related_article id=”214253″]

Hoe de hardwarematige bescherming juist werkt, is momenteel in mysterie gehuld. Microsoft werkt samen met chipmakers Intel, AMD, Nvidia en Qualcomm om piraterij tegen te gaan. De technologie die de bedrijven gebruiken, wordt PlayReady 3.0 genoemd en kijkt na wie je bent en welke rechten je pc heeft. Wie niet de juiste rechten heeft, kan 4K-films niet kopiëren.

Beschermde transmissie

Verder beschermen filmmakers hun content met behulp van HDCP 2.2. Deze standaard werd oorspronkelijk ontwikkeld door Intel om de transmissie van HD-content te beschermen wanneer deze over kabels wordt verstuurd van bijvoorbeeld je Blu-rayspeler naar je tv. HDCP voorkomt dat iemand een Blu-rayspeler koppelt aan opnameapparatuur om de film te kopiëren.

De oorspronkelijke versie van HDCP werd gekraakt, waarna verschillende nieuwe versies volgden. HDCP 2.2 is de recentste variant van de standaard, welke door filmmakers wordt gebruikt om 4K-films te beveiligen. Toen de eerste 4K-tv’s in 2013 werden verkocht, was er jammer genoeg nog geen sprake van deze bescherming. Je hebt daarom een nieuwere 4K-tv nodig om daadwerkelijk van de hoge resolutie te kunnen genieten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business