Nieuws

Windows 10 S laat je geen standaardbrowser kiezen

Microsoft presenteert met Windows 10 S een besturingssysteem gebaseerd op beperkte keuzevrijheid. Die limitering gaat vrij ver: ook een standaardbrowser kan je niet kiezen.

Met Windows 10 S lanceert Microsoft een besturingssysteem op maat gemaakt voor studenten, waarop je enkel apps uit de Windows Store kan downloaden. Die beperking zorgt ervoor dat toestellen eenvoudiger te beheren zijn en minder kans lopen om een virus op te lopen. Maar de ingeperkte keuzevrijheid gaat verder dan alleen de Windows Store: ook over de standaardbrowser en zijn zoekmachine hebben gebruikers niets te zeggen. Microsoft Edge is de aangewezen manier om op het internet te surfen, opzoekingen gebeuren via Bing.

In een officiële FAQ laat Microsoft optekenen dat “je de mogelijkheid hebt om een andere browser te downloaden als die beschikbaar is in de Windows Store, maar Microsoft Edge blijft de standaard als je bijvoorbeeld een .htm-bestand opent. Daarnaast kan de standaardzoekmachine in Edge en Internet Explorer niet veranderd worden.”

Wanneer je op een link klikt in een app of e-mail, zal deze dus altijd geopend worden in Edge. Het gebruik van Google of andere zoekmachines is ook uit den boze bij de standaardbrowser. Google heeft nog geen versie van Chrome voor de Windows Store gemaakt, en het is maar de vraag of de komst van Windows 10 S genoeg is om dat te veranderen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business