Nieuws

Europol waarschuwt voor tweede golf van ransomware-aanval

Een ongeziene ransomware-aanval maakte dit weekend meer dan 200.000 slachtoffers via pc's. Verschillende organisaties waarschuwen tevens dat het einde van de aanval nog niet in zicht is.

De laatste statistieken geven aan dat Wannacry in 150 landen slachtoffers heeft gemaakt, waarbij het 10.000 organisaties trof en 200.000 individuen, zo laat Europol weten. Bovendien is de cyber-aanval nog niet ten einde. De organisatie vreest dat er vandaag opnieuw een opstoot van infecties de ronde zal doen, met de aanvang van een nieuwe werkweek.

Tweede golf

Europol-directeur Rob Wainwright waarschuwde voor de tweede golf van de ransomware-aanval in een interview met de BBC. Hij stelde tijdens het gesprek tevens dat bedrijven hun systemen zo snel mogelijk zouden moeten updaten vooraleer deze opnieuw in werking werden genomen op maandag.

Een Britse onderzoeker wist de initiële aanval op vrijdag per vergissing te vertragen door een domeinnaam te registreren, maar ondertussen is er al een variant van de malware opgedoken die die ‘kill switch’ niet meer bevat. Het blijft dus oppassen geblazen voor wie vandaag zijn computer terug opstart, zo waarschuwt ook het Britse National Cyber Security Centre.

Kleine omzet

Het zijn systemen die de veiligheidpatch van maart nog hebben geïnstalleerd die kwetsbaar zijn voor Wannacry. Microsoft lanceerde dit weekend nog in alle haast een ongebruikelijke update voor Windows XP, waarvan de ondersteuning al even is beëindigd.

Wannacry verspreidt zich via phishingmails en eist bij infectie 300 dollar tot 600 dollar aan losgeld om bestanden weer vrij te geven. De grootscheepse aanval in het weekend zorgde er onder andere voor dat ziekenhuizen operaties moesten uitstellen en dat fabrieken, zoals Renault in Frankrijk,  zich genoodzaakt zagen om het werk stil te leggen. Ondanks de massale infecties schatten experts dat de cybercriminelen maar zo’n 20.000 dollar aan losgeld hebben opgehaald.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business