Nieuws

Asus, HP en Lenovo werken aan pc’s met Qualcomm-chips

Microsoft licht opnieuw een tipje van de sluier voor zijn Windows 10 op ARM-project. Het bedrijf wees zijn eerste officiële partners aan.

De eerste fabrikanten die zich wagen aan een Windows 10-machine met een mobiele processor zijn Asus, HP en Lenovo. Dat onthulde Microsoft tijdens een persconferentie op Computex. Zelf omschrijft Microsoft de toekomstige toestellen als “mobiele pc’s”. In plaats van de traditionele Intel-chip maken deze computers gebruik van de Qualcomm Snapdragon 835, een processor die je momenteel al in sommige versies van de Samsung Galaxy S8 (799 euro bij Coolblue) terugvindt.

Afwachtend

Sinds Microsoft zijn plannen eind 2016 onthulde dat het Windows 10 op mobiele ARM-processors wilde laten draaien, is het bedrijf erg spaarzaam geweest met informatie over het initiatief. We weten ondertussen min of meer hoe Microsoft die klus wil klaren – niet door een variant van Windows 10 te bouwen zoals gebeurde bij Windows 8 en Windows RT, maar met behulp van een emulator. Tijdens zijn eigen ontwikkelaarsconferentie Build in april liet het bedrijf los dat de eerste Windows 10-toestellen met een Snapdragon tegen het einde van dit jaar beschikbaar zouden zijn.

[related_article id=”210300″]

Nu weten we ook van wie die toestellen zullen komen: Asus, HP en Lenovo. Dat is geen al te lang lijstje, wat er lijkt op te wijzen dat heel wat pc-fabrikanten een afwachtende houding aannemen tegenover de ARM-optie voor Windows 10. Dat is niet geheel onverwacht, ook bij de lancering van Windows RT wist Microsoft maar vier partners te verzamelen. Over de datum waarop de Snapdragon-pc’s op de markt verschijnen, heeft Microsoft geen verdere informatie gegeven.

Verder kondigde het bedrijf ook aan dat het werkt aan ondersteuning van LTE en eSim voor Windows 10, zowel voor de mobiele pc’s als voor toestellen die een Intel-chip bevatten. Dat betekent dat je op je computer gebruik zou kunnen maken van een simkaart en via die weg het mobiele 4G-netwerk. Asus, HP, Lenovo, Huawei, Dell, Vaio en Xiaomi hebben ingetekend om pc’s op de markt brengen met die capaciteit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business