Pulse: Nieuwe iMac kan je upgraden en Alphabet verkoopt Boston Dynamics

Ook in deze Pulse: Huawei wil de grootste pc-fabrikant worden, Google test verkeerscontrolesysteem voor drones en Boeing droomt van autonome vliegtuigen.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

1. Nieuwe iMac kan je upgraden

Apple staat erom bekend zijn toestellen goed dicht te timmeren. Gebruikers die hun toestel zelf willen upgraden zijn er in veel gevallen aan voor de moeite. Ook de nieuwe iMac is officieel niet upgradebaar, maar iFixit ontdekte dat de all-in-one deze keer wel over verwijderbaar RAM en een modulaire CPU beschikt. Het is nu in theorie dus wel mogelijk om de hardware uit te breiden, al geeft iFixit eveneens aan dat de iMac bijzonder moeilijk uit elkaar te halen is. Wij waagden ons er enkele weken geleden nog aan om een iMac uit 2009 uit elkaar te vijzen om de harde schijf door een ssd te vervangen. Hoe dat huzarenstukje verliep, lees je hier.

Update 09/06/2017, 9u20: Dit artikel vermeldde aanvankelijk dat het om de iMac Pro ging, maar het is de vernieuwde iMac met 4K-scherm die door iFixit uit elkaar werd gehaald. De tekst werd aangepast. 

2. Alphabet verkoopt Boston Dynamics

Alphabet, het moederbedrijf van Google, verkoopt Boston Dynamics aan het Japanse telecom- en technologiebedrijf SoftBank. Dat bericht Reuters. Boston Dynamics is een roboticabedrijf dat met name bekend is van zijn robots die zich kunnen voortbewegen als dieren of mensen.  Boston Dynamics werd in 2013 overgenomen door Google onder het toeziend oog van Andy Rubin, oprichter van Android. Na diens vertrek werd de toekomst van het robotbedrijf binnen de Alphabet-groep onzeker, waardoor de verkoop niet als een verrassing komt. Het is niet bekend hoeveel geld Softbank precies neertelt voor de roboticaspecialist.

3. Huawei wil de grootste pc-fabrikant worden

Het ontbreekt het Chinese Huawei niet aan ambitie. Nadat het op amper vijf jaar tijd is uitgegroeid tot de derde grootste smartphonefabrikant wereldwijd, wil het nu ook de pc-markt veroveren. Binnen drie tot vijf jaar wil het de grootste pc-fabrikant ter wereld zijn, zo gaf Wan Biao, COO van Huawei’s Consumer Business Group te kennen in een interview met CNBC. Huawei lanceerde vorig jaar zijn eerste MateBook, een toestel dat nooit onze contreien heeft bereikt. Vorige maand lanceerde het drie nieuwe MateBooks. Het is nog niet duidelijk of die wel bij ons beschikbaar zullen zijn.

4. Google test verkeerscontrolesysteem voor drones

Google werkt aan een verkeerscontrolesysteem voor drones en doet op Medium uit de doeken hoe de eerste tests verlopen. Project Wing, zoals het systeem voorlopig heet, maakt gebruik van onder meer Google Maps en de Google-cloud om te opereren. Het systeem kan de “complexe vliegroutes van verschillende Unmanned Aircraft Systems tegelijkertijd” overzien en hun routes in realtime wijzigen om eventuele botsingen te vermijden. Het bedrijf verwacht dat binnen enkele jaren duizenden drones door ons luchtruim zullen vliegen voor allerlei toepassingen, en vindt het belangrijk dat een goed verkeerscontrolesysteem bestaat tegen dat het zo ver is.

Project Wing berekent automatisch een route zodat de Wing-drone de kleinere DJI-drone ontwijkt. (Beeld: Project Wing)

5. Boeing droomt van autonome vliegtuigen

Boeing wil al vanaf volgend jaar experimenteren met technologieën om vliegtuigen zonder piloot te laten vliegen. Dat kondigde het bedrijf aan tijdens een briefing op de Paris Airshow. Nu je al autonome drones kan kopen voor minder dan 1.000 dollar, zijn de bouwstenen voor de technologie volgens Boeing voor handen. Piloten kunnen al voor een groot deel vertrouwen op de automatische piloot, maar de cockpit wordt vandaag nog altijd bemand door twee piloten. Pas wanneer er een artificiële intelligentie bestaat die in moeilijk situaties beslissingen kan maken zoals een menselijke piloot, kan er verder worden nagedacht over volledig autonome vliegtuigen.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business