Nieuws

GIF’s bestaan 30 jaar: een kleurrijke geschiedenis

De GIF-standaard bestaat ondertussen 30 jaar. We overlopen de kleurrijke geschiedenis van het bestandsformaat.

De Graphics Interchange Format (GIF) viert vandaag zijn dertigste verjaardag. Het formaat werd op 15 juni 1987 uitgevonden door de Amerikaanse softwareschrijver Steve Wilhite en was oorspronkelijk bedoeld om beelden eenvoudig te versturen over trage modemconnecties. De standaard laat kleurenbeelden toe en vervangt de run-length encoding-standaard (RLE) voor zwart-witbeelden.

Trage modems

Steve Wilhite lanceerde op 15 juni 1987 een eerste versie van de GIF-standaard uit, die 87a werd genoemd. De ontwikkelaar bracht in 1989 een tweede versie van de standaard uit, die logischerwijze 89a wordt genoemd. Aan de eerste zes bytes van een GIF-code kan je afleiden of het een 87a- of 89a-GIF betreft. Wanneer je deze vertaalt met ASCII bekom je ‘GIF87a’ of ‘GIF89a’.

GIF’s laten toe om 8 bits per pixel te definiëren, waardoor je in totaal 256 kleuren kunt tonen in een GIF-afbeelding. In vergelijking met jpg’s en png’s is dat erg weinig, maar GIF heeft als voordeel dat het beeldformaat erg klein is. Bovendien zijn 256 kleuren voldoende om eenvoudige beelden mee te tonen.

Mijlpaal

De tijd dat GIF’s werden gebruikt om kleurenbeelden te versturen over trage modems ligt al enige tijd achter ons. Toch neemt de populariteit van het bestandsformaat niet af. Zo haalde Giphy, de handige tool om GIF’s te genereren, vorig jaar de kaap van honderd miljoen dagelijkse gebruikers. In totaal worden er met behulp van de tools maar liefst een miljard GIF’s per dag verstuurd.

Bovendien kan je vanaf vandaag jezelf uitleven met GIF’s op Facebook. Het sociale medium viert de verjaardag van het bekende bestandsformaat door je de kans te geven GIF’s te plaatsen al reactie op Facebook-posts. Volgens Facebook verstuurden zijn gebruikers vorig jaar 13 miljard GIF’s via Messenger, wat drie keer zoveel was als het jaar ervoor. Nu we ook op Facebook GIF’s kunnen gebruiken, zal dat aantal exponentieel stijgen. Het oude bestandsformaat is nog lang niet aan pensioen toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business