Nieuws

Firefox Focus: privacyvriendelijke browser voor Android

Wie advertenties beu is op zijn mobiele toestel kan vanaf nu overschakelen op Firefox Focus. Wij gingen er kort mee aan de slag.

Firefox laat een nieuwe internetbrowser los op de wereld. Het gaat om Firefox Focus, een browser die toelaat om het web te navigeren zonder advertenties. Daarnaast wordt een grote nadruk gelegd op de privacy van de gebruiker, een unicum in browserland. Focus was al langer beschikbaar voor iOS, en nu dus ook voor de rest van de mobiele gebruikers (op Windows Phone na).

Privacygericht

Steeds meer digitale gebruikers zitten in met hun privacy. Tot de GDPR in werking treedt (en misschien zelfs nog daarna) zijn ze immers het opgejaagd wild van grote bedrijven en overheidsinstellingen. Firefox wil verzet bieden met een privacygevoelige oplossing, in de vorm van Firefox Focus. De grootste bonus is natuurlijk het volledig weglaten van advertenties.

Dat zorgt niet alleen voor een groter surfgemak, maar kan ook ettelijke megabytes uitsparen op een mobiele dataverbinding; je bent namelijk niet verplicht om de vaak zware afbeeldingen te downloaden. In sommige gevallen worden pagina’s daardoor onbereikbaar, maar een snelle druk op een ‘omzeilknop’ laadt die ene pagina vervolgens helemaal.

Geschiedenis wissen

Een korte test later kunnen we bevestigen dat de browser werkt zoals geadverteerd. Om helemaal veilig te zijn, raadt Firefox je wel aan om na elke browsersessie op het prullenbakicoontje te klikken, zodat al je bezochte websites en ingevoerde gegevens worden gewist. Ik probeerde een schermafdruk te maken om de lay-out te tonen, maar dat werd meteen verhinderd door de browser. Bekijk het als een soort diefstalbeveiligingssysteem.

De standaardzoekmachine van de browser is Yahoo, al kan je dat gelukkig snel aanpassen. De rest van de surfervaring komt grotendeels overeen met die van Chrome, behalve dan dat je geen verschillende tabs tegelijk kan openen in de ‘stealth’-modus. Ga je uit de browser, dan behoud je in de notificatiebalk de melding dat je je surfgeschiedenis nog niet hebt gewist.

In tandem

Enkele dagen geleden updatete Firefox eveneens zijn gewone mobiele browser. Die werkt nu sneller dan ooit. Wil je toch een zo compleet mogelijk surfervaring, dan kan het handig zijn om beide browsers te installeren; al is het ook mogelijk om Firefox Focus te gebruiken in tandem met Chrome.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business