Nieuws

Pulse: Spotify komt met vreemd toestel en wie wil de maan exploiteren?

Verder in deze Pulse: Microsoft helpt blinden zien met artificiële intelligentie en bekijk de twaalfjarige geschiedenis van YouTube in twee minuten.

In onze rubriek ‘Pulse’ vatten we elke ochtend de voorbije nacht voor je samen met de opvallendste nieuwsfeiten, kort en krachtig. Zo ben jij in een paar minuten weer helemaal mee met de gebeurtenissen in technologieland. Ontvang je deze Pulse graag in je mailbox, dan kan je voortaan ook inschrijven op de nieuwsbrief via het formulier hierboven.

Vreemd Spotify-gadget

In een tijd waar iedereen op zoek gaat naar de beste streamingdienst om te gebruiken met zijn of haar smartphone, komt Spotify met een gadget dat de smartphone achterwege laat. Het ding heet ‘Mighty’ en wordt niet door Spotify zelf geproduceerd, maar wel ondersteund, en het is in principe een ouderwetse mp3-speler. Het ding kan tot 1000 nummers intern opslaan van je afspeellijsten. Blijkbaar komt de streamingdienst daarmee tegemoet aan een markt waarvan het beweert dat die bestaat. Er zijn voorts namelijk bitter weinig manieren om Spotify-afspeellijsten te gebruiken buiten de applicatie. Het gadget gaat ongeveer 90 euro kosten, Spotify-abonnement niet inbegrepen.

Een korte geschiedenis van YouTube

Het is ondertussen alweer twaalf jaar geleden dat YouTube een revolutie teweegbracht in het online filmpjesdelen. Vandaag krijgt de dienst dagelijks miljarden views te verwerken en is het een van de grootste en machtigste spelers in zijn branche. Het dochterbedrijf van Google heeft in die twaalf jaar heel wat veranderingen ondergaan; veranderingen die nu zijn samengebracht in een korte geschiedenisles. Voor de homo nostalgicus is het filmpje alleen maar aan te raden.

Microsoft helpt blinden zien met AI

Microsoft heeft een artificiële intelligentie ontwikkeld die blinden kan bijstaan in het dagelijkse leven. De AI herkent bijvoorbeeld munten en hun waarde, kan de emoties lezen van een gesprekspartner en die informatie overbrengen naar een blinde persoon door middel van spraak. De app, die momenteel al beschikbaar is voor iOS, heet Seeing AI en kan daarnaast de camera van de iPhone of iPad gebruiken om de omgeving te analyseren en te beschrijven. Dat is uiterst handig voor wie al eens verloren loopt. Voorlopig is de app alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Privébedrijf wil maan exploiteren

Het private ruimtebedrijf Moon Express werkt aan plannen om de maan te exploiteren. Het wil een vloot robotlanders produceren die naar de maan zouden reizen om mineralen en water te verzamelen. Het bedrijf denkt duidelijk op korte termijn en wil in 2020 een eerste maanlander lanceren. Het zou zowat de eerste keer zijn dat een ruimtebedrijf de Aarde verlaat met pure winst als doel. De privatisering van ruimtevaart is al langer bezig, met onder andere SpaceX, maar daar hoort telkens een belangrijke wetenschappelijke invalshoek bij.


Weer helemaal mee? Lees zeker ook deze 3 topverhalen:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business