Nieuws

AMD Ryzen Threadripper eet Intel op

Het spectaculairst aan de AMD Ryzen Threadripper-processors zijn niet de specificaties maar de prijs: opnieuw lijkt Intel enkele honderden euro’s te veel aan te rekenen voor zijn equivalent.

De AMD Ryzen Threadripper 1950X telt 16 rekenkernen en 32 threads. De chip krijgt een basiskloksnelheid van 3,4 GHz mee, met een turboklokfrequentie tot 4 GHz. Vraagprijs: 999 dollar. Dat verdient een beetje perspectief: Intel beconcurreert Threadrippen met de Core i9 line-up, waarvan het equivalent van de Threadripper 1950X het label Intel Core i9-7960X draagt. Evenveel cores, evenveel threads, maar een totaal ander prijskaartje. Wil je 16 cores van Intel, dan betaal je 1.699 dollar.

Hoe Intel dat verantwoordt? Goede vraag. Aan de verdere specificaties van de chip zal het niet liggen. De 64 PCIe 3.0-lanes die AMD biedt overtreffen de 44 van Intel (al zijn de finale specificaties van de meest high end Core i9’s nog niet binnen). Vier DDR4-kanalen zijn eveneens competitief met Intel. Het TDP van alle Threadrippers ligt op 180 watt, waar Intel wel enkele Core i9-chips met 140 watt aanbiedt, maar niemand koopt een chip in deze categorie omdat hij stroom wil besparen.

Volstaan twaalf kernen, dan heeft AMD de Threadripper 1820X in de aanbieding. De verdere specificaties van die chip zijn nagenoeg identiek aan die van de grotere broer, al ligt de basiskloksnelheid met 3,5 GHz net iets hoger. AMD wil graag 799 dollar voor de chip. Opnieuw kijken we naar Intel en de Core i9-reeks. Twaalf threads vind je in de in de Core i9-7920X: een cpu waarvoor je 1.199 dollar mag betalen.

Intel heeft met zijn Core i9 line-up de consumentenchip met het meeste rekenkernen en threads in de markt in handen. AMD heeft daarop geen antwoord, al is dat misschien niet nodig. We vermoeden dat de 1.999 euro kostende chip geen massaproduct zal zijn.

AMD positioneert zich met zijn prijsaankondiging opnieuw erg gunstig tegenover Intel. Puur afgaande op gekende prestaties, kunnen we er van uit gaan dat de vergelijkingen tussen overeenkomstige chips van de blauwen en de roden in de lijn zullen liggen van de vergelijkingen tussen Ryzen 7 en Core i7: Intel presteert iets beter in sommige gevallen, zoals single threaded performande, AMD doet het iets beter in andere. Het verschil was toen niet van die grote-orde dat het de meerprijs van een Intel-cpu rechtvaardigt, en we vermoeden dat hetzelfde waar zal zijn voor Threadripper vs. Core i9.

De AMD Threadripper cpu’s zijn beschikbaar vanaf begin augustus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business