Nieuws

Intel en Apple hekelen anti-competitief gedrag Qualcomm

Qualcomm beticht Apple van patentschending, waarop Intel de iPhonebouwer ter hulp schiet met een statement dat niet vies is van enige hypocrisie.

Concurrentie is essentieel voor de vrije markteconomie, maar dat houdt technologiereuzen niet tegen om toch subtiel het monopolie na te streven. Qualcomm is dezer dagen kop van jut. De fabrikant van smartphonechips en -modems verwijt Apple dat het zijn modempatenten schendt. Niet iedere iPhone is helemaal gelijk. Sommige exemplaren bevatten Qualcomm-modems, andere zijn voorzien van Intel-chips. Qualcomm claimt dat de Intel-iPhones niet kunnen bestaan zonder patenten te schenden, en dat de verkoop er van in de VS bijgevolg verboden moet worden.

Intel kan daar in een statement niet mee lachen. Het meent dat Qualcomm er op uit is zijn marktpositie te consolideren en de laatste echte concurrent (Intel) een hak te zetten. Intel ziet in de eis van Qualcomm de zoveelste aanval in een reeks anticompetitieve maatregelen, gericht op het onderuithalen van de weinige bedrijven die de strijd nog durven aan gaan met Qualcomm.

“Aan de eis van Qualcomm voldoen zou de Amerikaanse economie ernstig schaden doordat de greep van het bedrijf op de premium LTE-modemmarkt versterkt wordt”, klinkt het. “Het zou bovendien een sterk signaal zenden naar andere concurrenten over de risisco’s die verbonden zijn aan het opstaan tegen Qualcomm.”

Hypocrisie

Hoe de hele saga uitdraait, zal een Amerikaanse rechtbank beslissen. Eer het zover is, is het nuttig om het statement van Intel even in een juist daglicht te plaatsen. De pot verwijt hier immers de ketel. We schreven hier al geregeld over de comeback van AMD naar de processormarkt. Een comeback impliceert dat AMD ooit groot was, dan is teruggevallen en nu pas opnieuw opstaat. Die terugval was een rechtstreeks gevolg van Intels genadeloze en oneerlijke concurrentiestrategie.

Waar de zaak tussen Qualcomm, Apple en Intel nog volop loopt, deed een rechter in 2009 al uitspraak over de manier waarop Intel met AMD concurreerde. De uitslag: team blauw werd veroordeeld tot een boete van meer dan één miljard euro. De Europese commissie stelde toen vast dat Intel AMD uit de x86-processormarkt wilde bannen. Het deed dat door enorme exclusiviteitsdeals te sluiten met de grootste PC- en serverfabrikanten: Dell, Lenovo, HP en NEC. Op die manier kelderde de verkoop van AMD-hardware, wat resulteerde in een achterstand op Intel die AMD pas dit jaar inhaalt.

Dat Intel antitrustwetgeving aan zijn laars lapte tien jaar geleden, betekent niet dat Qualcomm hetzelfde mag doen, maar het zet het calimerostatement van de chipgigant in een erg hypocriet daglicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business