Nieuws

AMD lanceert Ryzen 3: Zen op een budget

AMD gaat de Intel Core i3 te lijf met twee nieuwe budgetchips: Ryzen 3 1300X en Ryzen 3 1200. Opnieuw zijn de prijzen messcherp.

Ryzen 7 concurreerde met Intels Core i7 en Extreme-chips, Ryzen 5 legde de Intel Core i5 het vuur aan de schenen en nu krijgt ook de Intel Core i3 directe competitie. AMD lanceert twee chips in de splinternieuwe Ryzen 3-categorie. De Ryzen 3 1300X is de strafste van de twee. De quadcoreprocessor krijgt een standaard kloksnelheid van 3,5 GHz, met een boostsnelheid tot 3,7 GHz. De Ryzen 3 1200 heeft evenveel rekenkernen, maar is iets bescheidener geklokt: 3,1 GHz en 3,4 GHz.

De twee chips hebben een Thermal Design Point (TDP) van 65 watt en zijn daarmee iets minder zuinig dat Intels scherpst geprijsde Kaby Lake Core i3: de Core i3-7100. Dat vergeven we AMD graag: het Intel-equivalent heeft immers slechts twee rekenkernen. Die zijn weliswaar van multithreading voorzien, maar vier fysieke kernen zorgen altijd voor betere prestaties.

[related_article id=”215203″]

Aantrekkelijke prijs

Met dat in het achterhoofd is het prijskaartje erg scherp. De Ryzen 3 1300X en de Ryzen 3 1200 kosten respectievelijk 129 dollar en 109 dollar. Ter vergelijking; de Intel Core i3-7100 heeft een adviesprijs van 117 dollar.

De vier rekenkernen en de relatief hoge kloksnelheid betekenen dat Ryzen 3 best geschikt is voor een uit de kluiten gewassen midrange gamecomputer. De cpu lijkt op maat gemaakt voor een combinatie met pakweg een AMD RX 570 of een Nvidia GTX 1060. Zeker de Ryzen 3 1300X is een fijne chip voor de enthousiasteling op een budget. In combinatie met een degelijke koeling haalt die 3,9 GHz en wie wil overklokken zal vermoedelijk zelfs 4 GHz halen zonder al te veel moeite.

Hoewel we voor de lancering de woorden ‘kantoor’ en ‘licht’ al eens hoorden vallen in referentie naar Ryzen 3, zien we de twee chips toch vooral nut hebben in een gamingsysteem. Voor puur kantoorgebruik heeft Intel een streepje voor. De AMD-chips hebben immers geen geïntegreerde grafische capaciteiten. Een grafische kaart is een essentieel onderdeel van zelfs de lichtste Ryzen 3-desktop. Wie een eenvoudig kantoorsysteem wil bouwen met een Intel Core i3, kan wel een scherm aansluiten zonder extra GPU en is zo alsnog voordeliger af.

De vier rekenkernen en de relatief hoge kloksnelheid betekenen dat Ryzen 3 best geschikt is voor een uit de kluiten gewassen midrange gamecomputer.

Net als Ryzen 5 en Ryzen 7 past Ryzen 3 in de AM4-socket. Opnieuw is de keuze van je moederbord doorslaggevend voor het type systeem dat je wil bouwen. De enthousiasteling kijkt best naar een moederbord met X370- of B350-chipset, terwijl de prijs-kwaliteitsliefhebber naar een A320-bordje kan kijken dat overklokken niet ondersteunt.

Moeilijke concurrentie

[related_article id=”216748″]

Met de introductie zet AMD zijn niet aflatende aanval tegen Intel voort. Op z’n minst op papier biedt Ryzen 3 opnieuw veel meer pk’s voor je geld, zolang je tenminste van plan bent je systeem uit te rusten met een GPU. Puur op specificaties concurreert AMD Ryzen 3 immers niet met Intel Core i3, maar met de onderkant van de Intel Core i5-reeks. Zo is de Core i5-7400 goed te vergelijken met de Ryzen 3 1200. De Core i5 heeft vier fysieke kernen zonder multithreading met een basiskloksnelheid van 3 GHz en een turbofrequentie tot 3,5 GHz. De chip heeft een adviesprijs van 182 dollar, of 73 dollar meer dan het AMD-equivalent.

Met de twee nieuwe chips lijkt AMD de hele eerste line-up van zijn Ryzen-chips voor desktop te hebben aangekondigd. Samen met de Epyc-serverreeks en het Threadripper-buitenbeentje heeft AMD zo zijn kanonnen voor het gevecht op de ‘grote’ cpu-markt in stelling gebracht. Het wordt uitkijken naar AMD’s aanval op Intels kleinere en zuinigere chips met APU’s voor desktops en de eerste Zen-laptopchips.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business