Nieuws

AMD valt Nvidia aan met premium Vega-gpu’s met ongeziene rekenkracht

AMD lanceert de Radeon RX Vega line-up en stapt zo door de grote deur terug binnen in de wereld van de premium-grafische kaarten.

AMD kondigt drie splinternieuwe grafische kaarten aan: De Radeon RX Vega Liquid Cooled, Radeon RX Vega 64 air cooled, en een standaard Radeon RX Vega 56 die ondanks de naam natuurlijk ook gewoon van luchtkoeling gebruik maakt. De drie gpu’s belichamen de misschien wel belangrijkste lancering in gpu-land in jaren.

Radeon RX Vega zorgt voor broodnodige concurrentie in het high-end gamingsegment. Na meer dan een jaar anticipatie rolt AMD eindelijk drie consumenten-gpu’s uit voorzien van de knappe Vega-architectuur. Stokpaardje van Vega is het High Bandwith Memory (HBM). Dat supersnelle geheugen is momenteel aan zijn tweede iteratie toe. HBM zagen we tot nu toe alleen in enkele professionele gpu’s, alsook de AMD Fury X. Die laatste kaart maakte gebruik van de eerste generatie van HBM, was erg duur en werd te snel overklast door Nvidia’s GeForce GTX 980 Ti.

Specificaties

Met Radeon RX Vega is HBM terug. De drie gpu’s zijn uitgerust met 8 GB HBM2-geheugen, goed voor een busbreedte van 2048 bit. De krachtigste vloeibaar gekoelde versie heeft 64 compute units (CU) goed voor 4096 stream processors. De waterkoeling is nodig gezien het TDP van 345 watt. Dat is een rechtstreeks gevolg van de hoge kloksnelheid: 1.406 MHz standaard met een boost tot 1.677.

[related_article id=”214282″]

De Radeon RX Vega 64 (air cooled) is krak dezelfde kaart maar dan met een lagere kloksnelheid omwille van de thermische limieten: 1.247 MHz en 1.546 MHz. De AMD Radeon RX 56 heeft 56 CU’s  met in totaal 3.585 streaming processors. Het geheugen van de kaart is geklokt op 1,6 Gbps, waar dat 1,89 Gbps is voor de RX Vega 64. De drie kaarten zijn gebakken op dezelfde 14 nm Graphics Core Next 5-architectuur.

De watergekoelde kaart is uiteraard de krachtigste. AMD claimt dat ze 13,7 TFLOPS haalt met 32-bits floating point precisie. Ter vergelijking: De oppermachtige Nvidia GTX 1080 Ti doet op papier onder met zijn 11,3 FP32 TLOPS. Nvidia’s kaart is doorgaans krachtig genoeg om spellen op een acceptabele framerate op 4K-resolutie te spelen, zolang je tevreden bent met een framerate tussen de 30 fps en de 60 fps. Er is dus zeker ruimte voor een kaart met meer pk’s, al moet je de vergelijking wel met een korreltje zout nemen. Er komt meer kijken bij een goede framerate dan brute rekenkracht alleen. AMD demonstreerde echter al dat de architectuur van de kaart snor zit, zodat we daar geen flessenhals verwachten.

De luchtgekoelde versie van de Radeon RX is met 12,6 FP32 TFLOPS nog steeds een monster dat 4K-gaming in principe perfect kan ondersteunen. Als we de floating point operations per second als leidraad nemen, dan zit de AMD Radeon RX Vega 56 op het randje, en zie je die kaart beter als een WQHD-klepper.

Prijs en beschikbaarheid

Naar goede AMD-gewoonte zijn de nieuwe gpu’s weeral bijzonder scherp geprijsd. AMD blijft vastbesloten om de concurrentie niet alleen op kwaliteit maar ook op budget aan te pakken. Houd in het achterhoofd dat je  Nvidia’s GTX 1080 Ti niet snel voor minder dan 800 euro zal vinden, en weet dat de vloeibaar gekoelde RX Vega een adviesprijs van 699 dollar mee krijgt. De europrijs zal zo vermoedelijk net iets onder die van Nvidia’s concurrent blijven, ondanks de theoretisch hogere prestaties.

Bij de luchtgekoelde RX Vega 64 wordt het pas echt interessant. Met een adviesprijs van 599 dollar kan je er van op aan dat de werkelijke winkelprijs onder de 700 euro blijft inclusief btw. De AMD Radeon RX 56 is met een adviesprijs van 499 eveneens scherp geprijsd, al wachten we een praktijktest van dat component af om de prijs-kwaliteitsverhouding te berekenen. De kans bestaat dat deze kaart net niet sterk genoeg is voor een vlotte spelervaring in 4K, maar wel veel te krachtig is voor een WQHD-resolutie zodat er goedkopere alternatieven zijn.

Een dergelijke detailbeoordeling moet helaas wachten. Als alles goed gaat zijn de gpu’s vanaf 14 augustus daadwerkelijk beschikbaar. We durven al wel zeggen dat de lancering van Radeon RX Vega een belangrijke mijlpaal is voor de gpu-wereld in het algemeen en AMD in het bijzonder. Nvidia was tijdlang monopolist in het premium-segment. Dat daar eindelijk verandering in komt met een hoogtechnologisch en scherpgeprijsd aanbod van AMD kunnen we alleen maar toejuichen. De RX Vega-reeks sluit bovendien mooi aan bij het bestaande RX 500-portfolio, zodat AMD binnen twee weken een gpu-aanbod heeft dat van e-sports tot het enthousiastelingensegment kan bekoren.

Vega is trouwens geen exclusieve gaming-architectuur. Ook voor workstations voorziet AMD heel wat lekkers. Daar gaan we op onze zustersite Smart Business dieper op in.

http://www.smartbiz.be/nieuws/171772/amd-lanceert-grafische-krachtpatsers-voor-workstations/

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business