Nieuws

Huawei sluipt dichter bij Apple op smartphonemarkt

De tweede plaats op de smartphonemarkt komt in zicht voor Huawei. Apple voelt de hete adem van de Chinezen in zijn nek.

Huawei noteerde een groei van 20 procent in het aantal uitgeleverde smartphones tijdens het afgelopen kwartaal. Het verkocht wereldwijd 38 miljoen toestellen, waarmee het in het vaarwater komt van concurrent Apple, dat 41 miljoen iPhones sleet. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Canalys.

Huawei bevindt zich al een tijdje comfortabel op een derde plaats op de wereldwijde smartphonemarkt. De Chinese fabrikant steekt evenwel niet onder stoelen of banken dat het de nummer één wil worden. Het lijkt alvast goed op weg om Apple van de tweede plaats te stoten, al is het natuurlijk wachten op de lancering van de nieuwe iPhone in september. Koploper Samsung bewaart voorlopig een afgetekende voorsprong op zijn concurrenten.

[related_article id=”210450″]

De Zuid-Koreaanse fabrikant verkocht in Q2 2017 ruim 79 miljoen smartphones. Dat is ongeveer evenveel als in dezelfde periode een jaar eerder. De Galaxy S8 wist dus niet meteen meer potten te breken dan zijn voorganger. “De S8 deed het erg goed in bepaalde regio’s, maar er zijn tekenen dat de vraag werd overschat”, merkt Tim Coulling, senior analist bij Canalys, op. Volgens het onderzoeksbureau is er een overschot aan stock in Europa, terwijl het toestel in de Verenigde Staten al meteen met korting werd verkocht. “Dat lijkt erop te wijzen dat Samsung de limieten aan het aftasten is van wat het voor een Android-smartphone kan vragen”, aldus Coulling.

Voor concurrent Apple is het tweede kwartaal gewoonlijk minder goed, omwille van de nakende lancering van een nieuw model. Toch wist het bedrijf nog 41 miljoen telefoons aan de man te brengen, 2 procent meer dan vorig jaar. Volgens Coulling zal ook Apple voorzichtig moeten zijn met een eventuele prijsverhoging van zijn smartphone. “Zelfs met zijn unieke gebruikservaring zal ook Apple moeten een significante prijsstijging moeten verantwoorden met duidelijke verbeteringen in functionaliteit en design.”

Naast Huawei op nummer drie, worden ook plaats vier en vijf ingenomen door Chinese merken: Oppo en Xiaomi. Hoewel zijn voornamelijk in eigen land actief zijn, zagen ze hun aantal uitgeleverde smartphones respectievelijk met 44 en 52 procent stijgen.

De smartphonemarkt groeit nog altijd, al is het wel aan een langzamer tempo dan enkele jaren geleden. Wereldwijd werden in totaal meer dan 340 miljoen smartphones verkocht in het afgelopen kwartaal, goed voor een stijging van 4 procent ten opzichte van Q2 2016.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business