Nieuws

Tesla houdt plan B achter de hand voor autonome wagens

Elon Musk beloofde vorig jaar dat elke nieuwe Tesla volledig autonoom zou kunnen rijden. Het bedrijf anctipeert echter op de mogelijkheid dat dit niet het geval zal zijn.

Tesla integreert sinds kort verbeterde computerhardware in de wagens die het aflevert. De aanpassingen geven Autopilot meer rekenkracht ter beschikking. Dat vernam website Electrek na gesprekken met verschillende bronnen. Tesla bevestigde het feit, maar beklemtoont dat het om een verwaarloosbaar kleine upgrade gaat.

Extra GPU of niet?

Er is controverse over het nieuws ontstaan omdat CEO Elon Musk eind vorig jaar verkondigde dat elke nieuwe Tesla die van de band rolde klaar was om volledig autonoom te rijden. De hardware-aanpassingen die Tesla nu doorvoert lijken die verklaring tegen te spreken. Volgens de informatie die Electrek verkreeg zou het om een significante upgrade gaan die een tweede GPU toevoegt aan de bestaande Autopilot-uitrusting van Tesla-modellen. De aanpassing heeft intern de naam ‘HW 2.5’ gekregen.

[related_article id=”214884″]

Tesla betwist het nieuws: “De interne naam HW 2.5 is een overstatement, en zou in de plaats eerder HW 2.1 genoemd moeten worden. Deze hardware-set heeft wat toegenomen rekenkracht en meer redundantie in de bedrading, die de betrouwbaarheid een klein beetje verbeterd, maar het bevat geen bijkomende Pascal GPU,” laat een woordvoerder weten.

Het bedrijf stelt dat alle nieuwe Tesla-modellen die nu worden besteld met de verbeterde hardware komen. Tegelijkertijd dekt Tesla zich ook in: “We verwachten nog steeds dat we de volledige zelfrijdende capaciteit kunnen bereiken […] zonder enige hardware-veranderingen uit te voeren aan HW 2.0. Als dit niet het geval is, wat we erg onwaarschijnlijk achten, zullen we klanten zonder extra kosten naar 2.5 upgraden.”

De automaker heeft er alle vertrouwen in dat het Autopilot op korte termijn zal kunnen uitbouwen tot software die een auto volledig zelf zal besturen. Het biedt de optie om volledig autonoom te rijden al aan via zijn website, met natuurlijk de belangrijke clausule dat het uitrollen van de mogelijkheid afhangt van grondige softwaretests en de regionale wetgeving. Wie nu al wil intekenen op de zelfrijdende functie betaalt 3.200 euro, boven op de 5.300 euro om Autopilot te activeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business