Nieuws

Nokia 8 onthuld: premium prestaties en dubbele camera

De Nokia 8 heeft topspecificaties voor een scherp prijsje. Vooral zijn dubbele Zeiss-camera valt op en de 'Bothie'-modus die de selfie moet vervangen.

Na de Nokia 3, 5 en 6 heeft HMD Global het eerste vlaggenschip in de reeks aangekondigd: de Nokia 8. Het toestel zal voor 599 euro in de rekken liggen. De Finse fabrikant wil zijn concurrenten de loef afsteken met een leuk speeltje, de zogenaamde ‘Bothie’-modus. Met deze functie kunnen voor- en achtercamera tegelijk beelden opnemen.

Topspecificaties

Het toestel haalt zijn rekenkracht uit de Snapdragon 835, de krachtigste SoC van Qualcomm tot nog toe. We zagen deze chip al eerder aan het werk in de OnePlus 5 en Samsung Galaxy S8. Verder is er 4 GB werkgeheugen aan boord en 64 GB aan interne opslagruimte, die kan uitgebreid worden door middel van een micro sd-kaartje. Net zoals de andere smartphones in de nieuwe Nokia-reeks draait deze topper op Android (Nougat). Omdat het softwaresausje erg lijkt op stock-Android, belooft HMD Global dat er snel nieuwe versies zullen worden uitgerold. Ook zal het toestel maandelijk beveiligingsupdates ontvangen.

De 3.090 mAh-batterij is in theorie goed om elf uur lang video’s in 4K-resolutie af te spelen, zo claimt Nokia. Val je toch zonder stroom, dan kan je de Nokia 8 door middel van Quick Charge 3.0 vliegensvlug opladen.

[related_article id=”215956″]

Dubbele camera

Aan de voor- en achterkant vinden we 13 megapixelcamera’s van Zeiss terug. Achteraan steekt een exemplaar met dubbele lens: de ene schiet foto’s en video’s in kleur, de andere in zwart-wit. Dit zorgt voor beelden van betere kwaliteit, zoals we eerder ondervonden bij de Huawei P10. Beide cameralenzen hebben een diafragma van f/2.0 en kunnen snel focussen dankzij phase-detection autofocus. Optische beeldstabilisatie is ook aanwezig.

Nokia pakt in zijn nieuwe vlaggenschip uit met de ‘Bothie’-modus. De bothie moet de tegenhanger worden van de selfie en gebruikt zowel de camera aan de voor- als achterzijde om tegelijkertijd foto’s en video’s vast te leggen. Gebruikers kunnen deze beelden live uitzenden op sociale media zoals Facebook en YouTube. Verder ondersteunt deze telefoon 360-graden audio, zodat het lijkt dat het geluid van alle kanten komt.

Bezels

Nokia 8 volgt de huidige trend van randloze smartphones niet: de bezels van de Nokia 8 lopen niet door tot in de randen van de aluminium behuizing. Het toestel meet 151,5 x 73,7 x 7,9 mm en weeg 160 gram. Het 5,3 inch IPS-lcd-scherm heeft een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels en is goed zichtbaar in sterke lichtomstandigheden door zijn maximale helderheid van 700 nits. Corning Gorilla Glass 5 zorgt voor extra stevigheid die het scherm moet beschermen tegen kras en stoot. Verder heeft het vlaggenschip fysieke knoppen met vingerafdrukscanner (en dus geen toetsen op het scherm), usb-c aansluiting en headphone jack. Wel is de Nokia 8 helaas niet waterdicht. Door zijn IP-54-bescherming kan hij tegen een spatje regen, maar een duikje in zee veroorzaakt een perte totale.

De Nokia 8 zal begin september bij ons verkrijgbaar zijn voor een prijsje van 599 euro. De telefoon verschijnt in vier kleuren: glanzend blauw, glanzend koper, matblauw en matgrijs. Er komt zowel een single- als dualsim-variant op de markt, maar het is nog niet duidelijk welke versie naar de Benelux komt.

[related_article id=”212746″]

Nieuwe wind

Vorig jaar verkreeg HMD Global de licentie om smartphones onder de iconische merknaam te produceren. Het Finse bedrijf nam de rechten over van Microsoft na een mislukt mobiel avontuur van de Windows-gigant. Eerder brachten de Finnen al drie smartphones uit die op Android draaien. Collega Nina testte reeds de Nokia 3 en 5.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business