Nieuws

Kostprijs elektrische wagens gelijk met gewone auto’s in 2018

In 2018 zullen prijzen voor elektrische wagen en voertuigen met een ontploffingsmotor op hetzelfde niveau liggen. Autobouwers zullen ook meer winst kunnen halen uit hun elektrische modellen.

In 2018 betaal je ongeveer evenveel voor een elektrische wagen als voor een gelijkaardige model met benzine- of dieselmotor, zo voorspelt een studie van investeringsbank UBS. De bank liet een Chevrolet Bolt demonteren in diens ‘evidence’ lab om met eigen ogen na te gaan welke kosten er nu werkelijk verbonden zijn met het bouwen van een dergelijke auto.

Goedkoper dan gedacht

De belangrijkste vaststelling van die demontage was dat die kosten heel wat lager waren dan ze hadden verwacht. “We vonden dat de powertrain 4.600 dollar goedkoper was om te produceren dan we hadden gedacht,” aldus het rapport. Hierdoor voelen ze zich gesterkt genoeg om hun voorspelling te maken over de kostprijs in de nabije toekomst. De powertrain omhelst alle onderdelen van een wagen die energie produceren en deze omzetten in bewegingskracht.

De experts die de bank losliet op de wagen vonden ook dat er nog behoorlijk wat potentieel is om kosten te besparen in het bouwen van de modellen. De prijzen kunnen dus nog verder dalen, of de fabrikanten kunnen meer winst opstrijken.

Europa eerst

[related_article id=”217176″]

Volgens de studie zouden de wagenprijzen in Europa het eerst op hetzelfde niveau komen als hun benzine-alternatieven. Dat zou een sneeuwbaleffect creëren: de dalende prijzen zullen de vraag doen stijgen, wat de prijzen verder zal drukken. “We verhogen onze voorspelling van verkoop van elektrische wagens in 2025 met 50 procent tot 14,2 miljoen voertuigen, zo’n 14 procent van de globale autoverkoop,” aldus de investeringsbank. UBS stelt dat autofabrikanten de eerste winsten op hun elektrische wagens in 2023 mogen verwachten.

Of de Tesla door zijn voorsprong op andere fabrikanten dan met het grootste deel van de winst zal gaan lopen is geen uitgemaakte zaak, aldus het rapport. Nu de andere autobouwers ook in actie zijn geschoten om elektrische opties aan te bieden, mag Elon Musk zich aan scherpe concurrentie verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business