Nieuws, slider

Reykjavik eerste stad met drone-bezorgdienst

Niet Amazon of Google lanceert de allereerste functionele bezorgdienst met drones, maar een online marktplaats in IJsland gaat met de eer lopen.

In Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, zullen bewoners voortaan zien hoe drones het luchtruim boven de stad doorkruisen. Vanaf deze maand worden online bestellingen er vervoerd met drones die over de stad vliegen. Daarvoor slaan dronefabrikant Flytrex en online marktplaats AHA de handen in elkaar.

Primeur

Wat de bezorgdienst zo bijzonder maakt, is dat het niet gaat om een éénmalige test of zelfs een kortstondig proefproject. De dienst is volledig functioneel, volgens de IJslandse retailer. AHA plant namelijk om de nieuwe transportmethode voor onbepaalde duur in te zetten naast hun bestaande koeriersdienst. De online marktplaats begint bij één drone die zo’n twintig bestellingen per dag moet afleggen. Over de komende weken wordt het aantal drones geleidelijk aan uitgebreid.

Geleverd in 4 minuten

De drones zullen vooral gebruikt worden bij afhaalmaaltijden die snel tot bij de klant moeten geraken. Dat vormt nu nog een obstakel voor meeste koeriersdiensten. Door een uitgestrekte baai die de stad opdeelt, moeten veel bezorgdiensten meestal een omweg maken om van de ene kant naar de andere kant te geraken. Zo zijn chauffeurs vaak verplicht om voor enkele kilometers afstand in vogelvlucht een rit van twintig minuten of meer afleggen. Met drones wordt dat probleem omzeild: de gebruikelijke route van twintig minuten zou met een drone kunnen worden overbrugd in vier minutent, beweert AHA-CEO Maron Kristofersson.

Tot aan de deur of in de achtertuin geraken de drones nog niet. In de plaats daarvan landen ze op centrale afhaalpunten, waar een koerier de bestelling kan overnemen en tot aan de deur kan brengen. Dat is deels vanuit veiligheidsoverwegingen, maar ook efficiënter, zegt Kristofersson.

Experimenten

Wereldwijd wordt wel meer geëxperimenteerd met drones, maar steeds in dunbevolkte gebieden. Zo bezorgde Amazon al pakjes met drones in het Verenigd Koninkrijk en opende DPD een vaste droneroute in Frankrijk. Tot nu was er echter nog geen enkel geval van een functionele bezorgdienst met drones die vliegen in dichtbevolkte gebieden. Vaak zijn er praktische en wettelijke bezwaren om met drones in de stad te vliegen, waardoor grote e-commercespelers gehinderd worden in hun proefprojecten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business